Wetenschap een handje helpen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Wetenschappers kunnen regelmatig best wat hulp gebruiken. Want hey, het zijn tenslotte ook maar mensen. En met z'n allen kunnen we nu eenmaal meer.

In de 7Days van vandaag lees je over een onderzoek waaraan burgers een steentje kunnen bijdragen: door een handje aarde op te sturen. De afgelopen tijd zijn er meer van zulke hulpvragen van wetenschappers geweest. Een overzichtje.

1. Rattenkeutels verzamelen
Alle rattenkeutels die je tegenkomt verzamelen en in een boterhamzakje opsturen. Met vermelding van de vindplaats. Daar vroeg een rattenwetenschapper twee jaar geleden om. Hij wilde onderzoek doen naar bruine ratten. Die blijken namelijk steeds beter bestand (resistent) tegen een bepaald bestrijdingsmiddel. En omdat bruine ratten nare ziektes kunnen overbrengen, zoals de Ziekte van Weil, is het zaak de plaagdieren wel goed te bestrijden. Aan het DNA in de keutels is te zien of de betreffende rat resistent is of niet.  

 

2. Teken opsturen
Zie je een teek? Pak ‘m beet, stop hem in een envelop en stuur die naar ons op. Dat vragen onderzoekers van Wageningen University al een paar jaar. Ze zijn bezig met een grote studie om het aantal teken in Nederland in kaart te brengen. Ook houden ze via de site Tekenradar.nl bij hoeveel tekenbeten er gemeld zijn. Belangrijk, want van een beet van een besmette teek kun je de ziekte van Lyme krijgen. Een nare langdurige ziekte met verschillende klachten. 

 

3. Geplette insecten tellen
Hoeveel insecten vliegen er rond in Nederland? En zijn er op sommige plekken meer dan ergens anders? Dat waren de vragen waar Wageningen University een paar jaar geleden graag antwoord op wilde. En daarbij konden ze heel goed de hulp gebruiken van automobilisten. Die moesten eerst hun nummerbord schoonvegen, dan gaan rijden en daarna de vliegen, kevers en vlinders tellen die op het nummerbord geplet zaten. Het aantal doorgeven via Splashteller.nl et voilà. 

Het resultaat? Gemiddeld komen er tijdens een autorit elke tien kilometer twee insecten om op het nummerbord. Jaarlijks komen er zo zestienhonderd miljard insecten om. En de insectendichtheid, die verschilt sterk per provincie. In Zeeland belanden de meeste insecten per tien kilometer op de nummerplaat: acht.

In de 7Days van vandaag lees je meer over de handje-aarde-oproep van Amerikaanse wetenschappers. Heb je geen abonnement? Bekijk hier waar je de krant in de winkel kunt kopen, of download 'm via MagZine.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren