Wie is dat 'tuig' uit de Zaanse wijk Poelenburg?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

De wijk Poelenburg in Zaandam is sinds een paar dagen volop in het nieuws. Een groep jongeren zou daar de straten 'terroriseren', tot grote angst van de bewoners.

Het is al lange tijd onrustig in Poelenburg. Tijd om daar een reportage over te maken, dacht Hart van Nederland donderdag. Slecht plan, bleek later: de verslaggever en cameraman werden door de jongeren de straat uitgejaagd. 'Oprotten met jullie camera', riep een jongen boos.

Klap op z'n hoofd
Die jongen was Ismail Ilgun. Hij maakt video's op zijn kanaal Hoodvlogssamen met zijn 'broeders': een groep van nog eens tientallen andere, voornamelijk Turks-Nederlandse jongens. Ze hangen voor de supermarkt Vomar, draaien harde muziek en treiteren voorbijgangers. 

Zo is in een van de vlogs te zien hoe een man op een fiets wordt geschopt en een klap op z'n hoofd krijgt. De agenten die zo nu en dan langskomen, worden enkel belachelijk gemaakt.

Weer gevochten! Politie Komt Vloggen Bij De Vomar - HoodVlog #8 Ismail Ilgun

Succesvolle vlogs
De video's zijn niet onopgemerkt gebleven. De vlogger heeft al zo'n 50.000 abonnees en bekende YouTubers als Defano en YousToub zijn al in Poelenburg langsgeweest. Volgens Ismail zijn het 'goedbedoelde' vlogs, maar daar zijn buurtbewoners en politici het niet mee eens. Zij zien het vooral als bewijs van de overlast die in de Zaanse wijk heerst: deze 'probleemjongeren' krijgen door de vlogs nu een gezicht.

De jongeren uit Poelenburg zijn zelf ook boos. De media zouden hen 'alleen maar negatief in de media brengen'. Aan RTVNH laten ze weten geen monsters te zijn, maar juist 'gezellige jongens'. Dat juist zij nu in het nieuws zijn, komt omdat ze allochtoon zijn, denken ze zelf.

Met zonnebril op
Afgelopen donderdag schoof een aantal van de jongeren, onder wie Ismail, aan bij Pauw. Met hun zonnebril nog op ('om geen emotie te laten zien') mochten zij hún kant van het verhaal laten horen.

Bij Pauw vertelden de jongeren dat zij graag een buurthuis willen. Dan hoeven ze ook niet meer voor de Vomar te hangen, is het idee. Alleen: het buurthuis dat de jongens ooit hadden, hebben ze zélf gesloopt, vertelde een oud-vrijwilligster bij Pauw een dag later

Extra beveiligers
In de politiek is de situatie in Poelenburg het gesprek van de dag. 'Tuig van de richel', noemde premier Mark Rutte de jongeren afgelopen week. De burgemeester van Zaandam heeft beloofd om harder op te treden tegen de jongens. Bij de supermarkt zijn al extra beveiligers ingezet en er lopen meer agenten in de wijk rond.

En de jongeren zelf? Die gaan gewoon voorlopig gewoon door met waar ze mee bezig zijn: zij doen naar eigen zeggen niets strafbaars.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren