alex morgan

Wie is die Amerikaanse sterspeler, Alex Morgan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Het WK vrouwenvoetbal is al even bezig en de spelers van het Nederlandse vrouwenelftal kennen we inmiddels wel. Gisteravond kwam de favoriet van het toernooi in actie, de Verenigde Staten. De VS versloeg Thailand met maar liefst 13-0! Vijf treffers staan op naam van Alex Morgan (29). Wie is deze Amerikaanse topschutter?

Een ding is zeker: Alex Morgan is de grootste ster op het WK in Frankrijk, zowel op als naast het veld. De 29-jarige Amerikaanse scoorde al 106 keer in 164 interlands voor de VS,  die ze het meest maakt met haar sterke linkerbeen. Al scoort ze net zo makkelijk met rechts of haar hoofd.

Populairder

Op 10 juli 1999 zagen 90.000 fans het Amerikaanse team wereldkampioen worden in de Rose Bowl (ze versloegen China na strafschoppen, red.). Voetbal is in Amerika al langer populair en voetbal wordt al meer dan twintig jaar gezien als een sport voor mannen én vrouwen. En qua populariteit doen de vrouwen het misschien zelfs beter. Morgan speelt daar al tien jaar een grote rol in: dat doet ze met haar talent op het veld, maar ook haar looks en persoonlijkheid dragen hier aan bij.

Morgan was bij de wereldtitel in 1999 nog maar 10 jaar oud, maar wist toen al dat zij dat later ook wilde. Op haar zesde schreef ze een brief aan haar moeder waarin stond: 'Hi mommy. My name is Alex and I am going to be a proffesional athlete for soccer. Love always, Alex.'

Vierde wereldtitel?

Die droom kwam uit. Morgan schoot haar land naar het WK 2011 in Duitsland. In die finale scoorde ze niet alleen, maar gaf ze ook een belangrijke voorzet waaruit gescoord werd. Helaas voor Morgan won Japan na strafschoppen met 3-1. In 2012 won de Amerikaanse met haar land wel goud, ditmaal op de Olympische Spelen in Londen. Op het WK in 2015 nam 'haar team' ook de gouden plak mee uit Canada. Deze zomer gaat het vrouwenteam van de VS op jacht naar hun vierde wereldtitel. 

Naast dat ze op het veld schittert, schittert Morgan ook buiten het veld. Op social media is de sterspeler de grootste van alle speelsters op het WK. Ze heeft op haar Instagram zo'n 6,1 miljoen, en dat aantal zal de komende weken vast blijven groeien. Samen met voetbalgrootheid Lionel Messi stond ze op de cover van FIFA 16 en ze staat dit jaar in de top 100 van meest invloedrijke personen ter wereld in Time Magazine. Als een van de weinige vrouwenvoetballers heeft ze flinke sponsordeals met grote merken zoals Nike en Coca-Cola. En alsof het niet genoeg is, heeft ze ook haar boeken en een eigen speelfilm.

Goede doelen

Als Morgan niet voor het Amerikaanse elftal uitkomt dan speelt ze voor Orlando Pride, waar ze één procent van haar salaris afstaat aan Common Goal. Een organisatie die zich inzet voor voetbalgerelateerde goede doelen overal ter wereld.

Anderen lazen ook: Vijf vragen over de Nations League.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren