ANP

Wie is Jos Brech? En 4 andere vragen over de moord op Nicky Verstappen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Twintig jaar na de moord op Nicky Verstappen (toen 11 jaar) is er een doorbraak in het onderzoek. Volgens de politie heeft een 55-jarige man waarschijnlijk iets te maken met de dood van de jongen.

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998. Hij was op een zomerkamp op de Brunssummerheide, vlakbij Heerlen. De jongen verdween uit zijn tent en werd een dag later dood gevonden in een natuurgebied, vlakbij het kampterrein. Vijf vragen (en antwoorden) over de doorbraak.

1. Wat is er nu ontdekt?

De dader van de moord op Nicky Verstappen werd nooit gepakt, maar het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat er een grote doorbraak is in het onderzoek. DNA-sporen die destijds werden gevonden op de kleding van Nicky komen overeen met het DNA van een 55-jarige man. 

2. Hoe zijn ze bij hem uitgekomen?

De politie begon een paar maanden geleden met een groot DNA-onderzoek. Duizenden mannen werden opgeroepen om een beetje mondslijm af te geven. De 55-jarige man negeerde het verzoek, waardoor hij juist opviel. Het onderzoeksteam heeft het DNA uiteindelijk verkregen via zijn spullen, ook werd DNA afgenomen van zijn familieleden.

3. Wat weten over deze man?

De verdachte is Jos Brech., hij woonde in 1998 in het Limburgse Simpelveld. Nicky en Jos kenden elkaar niet. In oktober 2017 vertrok de verdachte naar het buitenland. Tegen zijn familie liet hij weten te gaan wandelen in Frankrijk. In april verloor zijn familie het contact en gaven hem vervolgens als vermist op. Het is onduidelijk waar hij op dit moment is. 

4. Is het een bekende van de politie?

Ja, hij stond al in het politiedossier. Nadat het lichaam van Nicky werd gevonden, is de man door de politie gezien op de plek van de moord. Zij naam werd opgeschreven en later werd Jos twee keer verhoord. Destijds werd er geen DNA afgenomen omdat hij werd gezien als een toevallige passant. 

5. Hoe gaat het onderzoek nu verder?

De politie is al twee maanden hard op zoek naar Jos en doet nu een beroep op het publiek. De politie denkt dat de man zijn best doet om niet gevonden te worden en ergens ondergedoken zit. De politie in Frankrijk zoekt ook naar de verdachte. Verder loopt er een Europees opsporingsbevel.

DNA-Match in onderzoek Nick Verstappen

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Belangrijke doorbraak in 20 jaar oude moordzaak.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren