Wie is nummer 17 miljoen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Sinds deze week telt Nederland 17 miljoen inwoners, volgens de bevolkingsteller van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er een miljoen meer dan vijftien jaar geleden. Wáár die mensen zitten? Dat lees je komende vrijdag in de papieren 7Days. Wíe nummer 17 miljoen is? Dat is niet bekend. We kunnen er hooguit een kansberekening op loslaten. 

De bevolkingsteller die het CBS bijhoudt, is vooral een schátting van de groei van onze bevolking. De teller gaat niet meteen omhoog als een kind wordt geboren of een immigrant zich inschrijft. Die informatie komt pas later binnen bij CBS.

Groeiende bevolking
Hoe snel de bevolkingsteller zich aanpast, wordt bepaald door de gebeurtenissen in de voorlaatste maand én de geschatte ontwikkelingen voor de komende twee maanden.  

Gemiddeld worden er in Nederland 465 kinderen per dag geboren, terwijl er 405 mensen overlijden. En gemiddeld vestigen 540 immigranten zich per dag in Nederland, terwijl 405 emigranten vertrekken. De bevolking groeit dus met ongeveer 200 personen per dag.  

Nummer 17 miljoen
De kans dat nummer 17 miljoen een immigrant is, is groter dan de kans dat het een baby is. In 2015 schreven zich ruim 200 duizend immigranten in en werden er 170 duizend baby’s geboren. Ís het een immigrant, dan is de kans het grootst dat-ie van Poolse, Nederlandse (een terugverhuizer) of Syrische afkomst is. Die maakten in 2015 elk ongeveer 10% van de immigranten uit. 

De kans dat het een man is, is iets groter dan dat het een vrouw is. Van de immigranten was 52% man, van de baby’s 51% een jongen.

Toch een baby?
Is het toch een baby? Dan heeft-ie waarschijnlijk een autochtone moeder, net als 70% van de baby’s in 2015. Is het een baby van allochtone komaf, dan is de kans het grootst dat-ie Marokkaanse roots heeft (net als 4,4 % van de baby's in 2015) of Turkse (3,5% van de baby's in 2015). 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuws-app of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren