Demissionair kabinet formatie 2017

Wie past er tijdens de formatie op de winkel?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Al maanden wordt er in Den Haag verhit onderhandeld: welke partijen willen wél met elkaar een kabinet vormen? VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan het nu proberen. Die onderhandelingen kunnen nog wel even duren. Wie bestuurt het land eigenlijk totdat er een nieuw kabinet is? En hoe lang mag de formatie nog duren?

Nu we nog geen nieuw kabinet hebben, wie maken er dan in Den Haag beslissingen?

Dat doet het demissionair kabinet. Demissionair is een chique woord voor 'teruggetrokken', of 'al ontslag ingediend'. Dat deed kabinet Rutte II, bestaande uit VVD en PvdA, namelijk op 14 maart - een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen.

De premier en zijn ministers hebben dus al hun ontslag ingediend. De koning moet dat ontslag nog wel even goedkeuren. Dat doet-ie alleen niet als er nog geen nieuw kabinet is. Tot die tijd moeten de bewindslieden die er al zaten nog op de winkel passen.

Hoe zit het met de Tweede Kamer? Die is namelijk wel veranderd!

Vlak na de verkiezingsuitslag vond er in de Tweede Kamer een grote stoelendans plaats: de ene partij kreeg meer zetels, de andere minder. Ook politici als Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zijn geïnstalleerd als Kamerlid. Alleen hebben zij er nóg hun andere, oude baantje naast.

In Den Haag lopen dus enkele politici rond met een 'gespleten persoonlijkheid': die van minister én die van Kamerlid. Dat maakt het allemaal wat ongemakkelijk.

Demissionair kabinet formatie 2017

Wat mag een demissionair kabinet nog allemaal doen?

In principe mogen ze alles doen wat een 'normaal' kabinet ook mag. Alleen doen ze dat vaak niet. Want VVD en PvdA mochten de afgelopen jaren dan wel een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, inmiddels hebben ze dat niet meer (slechts 42 zetels van de 150). Het demissionaire kabinet houdt zich dus vooral bezig met 'lopende zaken'. Maar ja: het land staat niet stil. Over sommige dingen moeten knopen worden doorgehakt! 

Hoe langer de formatie duurt, hoe meer het demissionaire kabinet nog moet beslissen voor hun opvolgers. Dat is nu het geval. Het kabinet van Rutte moet beslissen of ze leraren meer salaris gunnen, hoe ze reageren op de Brexit-onderhandelingen en ook moeten ze al voorzichtig gaan nadenken over de begroting voor Prinsjesdag.

Ideaal is het niet, maar als het echt moet, kan het demissionaire kabinet nog wel even vooruit. Kabinet Rutte II is bezig aan een lange, lange verlenging.

Demissionair kabinet formatie 2017

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren