EPA - Robert Mugabe

Wie was oud-president Robert Mugabe?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Hij werd geliefd en gehaat: de Zimbabwaanse oud-president en vrijheidsstrijder Robert Mugabe. Vandaag overleed hij op 95-jarige leeftijd. Wie was hij en waarom had hij zoveel vrienden en vijanden?

Wie was Robert Mugabe?

Mugabe wordt geboren op 21 februari 1924 in Zimbabwe. Hij wordt opgeleid tot leraar en staat in Ghana een paar jaar voor de klas. Eenmaal terug in Zimbabwe richt hij een verzetsbeweging op genaamd ZANU. Daar staat Mugabe ook lange tijd om bekend: een vrijheidsstrijder vol moed.

Waarom werd hij geliefd?

Precies daarom was Mugabe zo geliefd. Hij bracht tien jaar door in de gevangenis vanwege zijn verzetsacties, maar dat weerhield hem er niet van zijn doel na te streven. Vanuit buurlanden voerde zijn beweging oorlog tegen het blanke minderheidsbewind in Zimbabwe. Die guerrillaoorlog werd uiteindelijk gewonnen door ZANU, waarna hij president werd.

Waarom werd hij gehaat?

Als president was Mugabe minder fan van vrijheid. Hij schakelde een voor een al zijn rivalen uit. Hij liet onder andere 20.000 mensen uitmoorden. Vervolgens gaat het eind jaren negentig slecht met de Zimbabwaanse economie en ook de werkloosheid neemt toe. Mugabe stopt zijn geld vooral in het leger tot grote woede van het volk.

Anderen lazen ook: Leger Zimbabwe geeft president huisarrest.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren