Wie wordt de nieuwe FIFA-baas?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Diepgewortelde corruptie, een ernstig beschadigd imago én een rondsnuffelende FBI. De opvolger van Sepp Blatter krijgt er allemaal mee te maken. Vrijdag kiest de FIFA een nieuwe voorzitter. We stellen de kanshebbers hieronder aan je voor.

Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (50, Bahrein)

salman FIFA president
Belangrijkste functies tot nu: President Aziatische voetbalbond
Plannen:
• Onderzoek naar zuivere speeltijd, om tijdrekken te voorkomen
• Meer focus op jeugdvoetbal
• Flinke investering in stadions en velden wereldwijd
Kansen: Groot. Sjeik Salman is dé favoriet, want hij heeft de steun van Aziatische landen en ook een groot deel van Afrika. Daarmee lijkt hij al een grote slag te slaan. Mensenrechtenorganisaties zijn minder blij. Zij zijn kritisch over zijn rol bij de marteling van Bahreinse voetballers die in 2011 betrokken waren bij protesten in het land rondom de Arabische Lente.

Gianni Infantino (45, Zwitserland)

infantino FIFA president
Belangrijkste functies tot nu: Secretarisgeneraal bij UEFA, bekend van lotingen voor EK’s, Champions League en Europa League.
Plannen:
• Nieuwe invulling van FIFA-ranking
• Vrouwenquotum in bestuur (één per continent)
• termijn voor voorzitter: maximaal 12 jaar
Kansen: Behoorlijk. Infantino lijkt de enige serieuze tegenstander van Sjeik Salman. Met de steun van een groot deel van Europa, Noord- en Zuid-Amerika heeft hij flink wat stemmen in zijn zak. Tegenstanders wijzen op zijn foute vriendjes: hij woont in hetzelfde dorp als Blatter en stapte pas in de race nadat Platini vanwege zijn schorsing niet meer mee mocht doen. Zij denken dat hij slechts de stroman wordt voor de voormalige UEFA-baas.

Jérôme Champagne (57, Frankrijk)

Jérôme Champagne FIFA president voorzitter
Belangrijkste functies tot nu: Verschillende hoge functies binnen de FIFA tussen 1999 en 2010
Plannen:
• Introductie van een oranje kaart (tijdstraf)
• Extra wissel als verlenging wordt gespeeld
• Spelers en clubs betrekken bij FIFA-besluiten 
Kansen: Klein. Dat de FIFA-verkiezing niet draait om de beste plannen, blijkt wel uit het feit dat Champagne zo weinig steun heeft gekregen. Hij heeft de meest concrete voorstellen, maar het is vrijwel uitgesloten dat hij wint. Misschien omdat hij al een rijk FIFAverleden heeft en dus door sommigen als onderdeel van het probleem wordt gezien.

Prins Ali Bin Hussein (40, Jordanië)

Belangrijkste functies tot nu: Vicevoorzitter FIFA sinds 2011
Plannen:
• Publicatie rapport over corruptie binnen de FIFA
• Termijn voor voorzitter: max. 8 jaar
• Meer debat over technologische hulpmiddelen
Kansen: Vrij klein. Bin Hussein was de enige tegenkandidaat van Blatter in de vorige verkiezing, maar was toen al vrij kansloos. Daar komt bij dat hij al jaren in de top van de FIFA zit, dicht bij het vuur van corruptie. Deze week riep hij al op om de verkiezing uit te stellen, wat een wanhoopspoging lijkt om meer tijd te krijgen om stemmen te winnen.

Tokyo Sexwale (62, Zuid-Afrika)

Tokyo Sexwale FIFA president voorzitter
Belangrijkste functies tot nu: Voormalig minister in Zuid-Afrika
Plannen:
• Shirtsponsors voor landenteams
• Meer aandacht voor Afrika
• Meer en betere sponsors voor de FIFA
Kansen: Nihil. Deze Zuid-Afrikaan heeft zelfs de steun van de Afrikaanse voetbalbond niet. Daar komt bij dat hij nogal wat omstreden zaken aan zich heeft kleven, zoals het beramen van een staatsgreep begin deze eeuw. Hij lijkt te beseffen dat hij geen kans maakt en zei deze week bereid te zijn zich terug te trekken en een andere kandidaat te steunen.

Ben je de kluts kwijt in de hele FIFA-zaak? In De FIFA-verkiezing voor beginners lees je wat er vooraf ging aan de verkiezing. En in ons Dossier FIFA lees je alles over de hele corruptie-kwestie.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren