Geert Wilders rechtbank

Wilders is wel schuldig, maar krijgt geen straf

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Geert Wilders is schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald. Toch hoeft de PVV-leider geen boete te betalen, omdat hij volgens de rechter met deze veroordeling al voldoende is gestraft.

‘Willen jullie meer of minder Marokkanen?’ Deze vraag stelde PVV-leider Geert Wilders aan een club aanhangers in Den Haag na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Zijn publiek reageerde met een luidkeels ‘Minder, minder, minder!’. Daarop zei Wilders: ‘Dan gaan we dat regelen.’

Aangifte tegen Wilders

Veel mensen vonden de uitspraak beledigend. Bijna 6.500 mensen deden aangifte tegen de politicus. Het Openbare Ministerie beschuldigde de PVV-leider van discriminatie en het aanzetten tot haat en eiste een boete van vijfduizend euro.

Vrijdag deed de rechter uitspraak in de zaak. ‘Door een beroep op vrijheid van meningsuiting te doen, kun je geen groepen beledigen of aanzetten tot discriminatie. Dat geldt ook voor een politicus,’ vond de voorzitter van de rechtbank.

Groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie

De rechtbank concludeerde dat Wilders met zijn uitspraak inderdaad aan groepsbelediging heeft gedaan en heeft aangezet tot discriminatie. Alleen aanzetten tot haat is niet bewezen. De rechtbank geeft hem geen boete, omdat hij met deze veroordeling genoeg zou zijn gestraft.

Het vonnis houdt in dat Wilders een strafblad krijgt. Daarmee wordt het moeilijker voor hem om bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten te reizen of ander werk te vinden. Wilders laat het er dan ook niet bij zitten. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops kondigde direct aan in hoger beroep te gaan.

Embedded rich media on Twitter

 

‘Knettergek’

Wilders zelf noemde het oordeel van de rechtbank ‘knettergek’. Vooraf twitterde hij al zich niets van de uitspraak aan te zullen trekken. ‘Wat het oordeel ook is, ik zal doorgaan met de waarheid spreken over het Marokkanenprobleem en geen rechter, politicus of terrorist zal me stoppen.’

Embedded rich media on Twitter

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren