Wildwaterbaan...speciaal voor vissen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Tussen Friesland en Noord-Holland komt middenin het IJsselmeer een splinternieuwe wildwaterbaan van drie kilometer lang. Maar helaas voor jou, de baan is alleen voor vissen.

Via deze nieuwe baan kunnen vissen straks keihard van de Waddenzee naar het IJsselmeer zwemmen. Het plan voor een vissenbaan was er al langer, maar nu is er eindelijk ook genoeg geld om het uit te voeren.

Zuiderzee

In 1932 werd de Afsluitdijk aangelegd. De Zuiderzee werd toen ineens een meer, het IJsselmeer. Fijn voor mensen, want die waren zo beter beschermd tegen overstromingen. Maar pech voor de vissen, want die konden niet meer van het zoute water van de Waddenzee naar het zoete water in het IJsselmeer zwemmen. Terwijl sommige soorten juist heel graag dáár willen paren.

Zeehond

Wouter van der Heij van de Waddenvereniging is één van de bedenkers van de vissenrivier. ‘Het is niet zomaar een gat door de dijk. Het wordt een kunstmatige rivier waar water snel doorheen stroomt, een soort wildwaterbaan voor vissen dus inderdaad. Ze worden door een drie kilometer lange kronkelende, hard stromende stroom meegezogen door een gat onder de Afsluitdijk.’

Volgens Van der Heij is de opening zo groot dat de kans bestaat dat er zo nu en dan ook een zeehond doorheen glipt. ‘Dat wordt voor ons ook afwachten. We gaan het uitgebreid volgen en bestuderen.’

Eind van dit jaar begint de bouw. Als het goed is kunnen in 2022 de eerste vissen de wildwaterbaan in.

Zo komt de vissenbaan er ongeveer uit te zien

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dode potvissen. Waar laat je die?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren