In beeld

Winnende foto's van World Press Photo 2015

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Een intieme foto van de Russische Jon en Alex. Daarmee won de Deense fotograaf Mads Nissen de World Press Photo 2015. Maar nog meer foto's vielen in de prijzen.

'Het leven voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wordt in Rusland steeds moeilijker', zei de jury van de World Press Photo. De jury zocht een foto die er niet alleen vandaag toe doet, maar morgen nog steeds. 'De winnende foto demonstreert hoe een fotograaf een levensverhaal kan vertellen met zijn camera', aldus jurylid Pamela Chen.

In totaal waren 97.912 foto’s ingezonden voor de belangrijke fotowedstrijd. Negentien foto’s uit verschillende categorieën wonnen. Een greep uit de winnende foto’s:

Eerste prijs in de categorie 'Spot News, singles' 


Istanbul Protest van Bulent Kilic  

Een jong meisje raakt gewond in de strijd tussen politie en protestanten na de begrafenis van een vijftienjarige jongen. Hij was overleden aan zijn verwondingen na een anti-regeringsdemonstratie. 
 
Eerste prijs 'Spot News, stories'


Crime Without Punishment van Jérôme Sessini

In Oost-Oekraïne liggen menselijke resten verspreid over het gebied, terwijl pro-Russische separatisten de Europese onderzoekers wegjagen. 

Eerste prijs 'General News, singles'


Kitchen Table van Sergei Ilnitsky

Beschadigde spullen liggen in een keuken in Donetsk, in Oost-Oekraïne. Drie mensen kwamen om en tien raakten gewond bij gevechten in de periode dat de foto werd genomen. 

Eerste prijs 'General News, stories' 


Ebola in Sierre Leone van Pete Muller

Medisch personeel brengt een verwarde man terug naar de isolatieruimte waaruit hij ontsnapte. Kort nadat de foto is genomen overleed hij.

Eerste prijs 'Daily Life, singles' 


The Bull Market van Cai Sheng Xiang

Yi-mensen verhandelen vee en paarden op de markt.

Eerste Prijs 'Nature, stories'


Mindsuckers van Anand Varma

Een parasiet. 

De winnende foto's zijn vanaf 18 april te zien op een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reizen daarna de wereld rond langs honderd steden.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren