Foto: Reuters

Woede na neerschieten scholier in Hongkong

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Mensen in Hongkong zijn nóg bozer dan ze al waren. Tijdens de protesten is dinsdag een 18-jarige scholier neergeschoten door de politie, hij raakte zwaargewond. Demonstranten gingen woensdag de straat op om steun aan hem te betuigen.

Hongkong is een semi-autonome regio binnen China. Al maanden gaan demonstranten daar de straat op om hun woede te uiten voor het gebrek aan vrijheid en democratie. De aanleiding daarvoor is een nieuwe wet over uitlevering van verdachten aan China. Zij worden dan in China berecht in plaats van in Hongkong. Veel mensen zijn bang dat het land zich te veel met Hongkong gaat bemoeien. 

Tiener aangehouden

De protesten worden steeds gewelddadiger en dinsdag heeft de politie van dichtbij op de 18-jarige Tony Tsang geschoten. De scholier kwam in gevecht met een agent en gebruikte een metalen pijp. Daarna werd Tsang neergeschoten. Hij is met een schotwond naar het ziekenhuis gebracht en zijn situatie zou nu stabiel zijn. Volgens de politie handelde de agent uit zelfverdediging. Tsang is aangehouden voor relschoppen.

Voor de volgende generatie

Demonstranten zijn woedend op de politie. Zij protesteren tegen politiegeweld bij zijn middelbare school. Een klasgenoot van Tsang, de 17-jarige Cheung zegt tegen persbureau Reuters niet te zijn afgeschrikt door de schietpartij. 'Onze generatie vecht voor de toekomst van de volgende generatie, dus we zijn gedwongen onze levens te riskeren voor Hongkong.'

Nog meer aanhoudingen

De scholier is niet het enige slachtoffer van de protesten van dinsdag. Meer dan honderd mensen en agenten raakten gewond en 180 mensen werden aangehouden. De politie heeft de regering nu gevraagd om een avondklok in te stellen.

Foto: Reuters
Een meisje demonstreert bij de school van Tsang. Foto: Reuters

Anderen lazen ook: Scholieren en studenten in Hongkong staken vandaag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren