Trump

Woede over omstreden tweets van Donald Trump

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Donald Trump heeft al twitterend vier vrouwelijke Democratische parlementsleden beledigd. Volgens de president moeten zij 'terug naar hun eigen land'. Zij noemen zijn uitspraken racistisch. Sommige mensen vinden dat Trump moet aftreden. Hoe zit dit? Drie vragen en antwoorden.

1. Waar gaat de ophef over?

Het gaat om drie tweets die bij elkaar horen. De president plaatste ze gisteren op zijn account @realDonaldTrump. Daarin uit hij zijn woede over vier vrouwelijke Congresleden van de Democratische partij. Trump vindt dat ze niet het recht hebben om kritiek te uiten op de Amerikaanse regering. Hij schrijft dat ze er beter aan doen eerst de boel op te bouwen, in wat hij noemt 'de door misdaden geteisterde landen waar ze vandaan komen'. Waarna hij verder gaat met: 'Deze landen hebben julle hulp hard nodig, jullie kunnen niet snel genoeg vertrekken.'

@RealDonaldTrump

Foto EPA
Links: Alexandria Ocasio-Cortez, midden: Rashida Tlaib, rechts: Ayanna Pressley

2. Om welke vrouwen gaat het?

Vier gekleurde Congresleden met verschillende roots die werken voor de Democraten. Alexandria Ocasio-Cortez alias AOC (haar moeder is Puertoricaans). Ilhan Omar (met Somalische ouders). Ayanna Pressley (African-American). En de islamitische Rashida Tlaib. Met z'n vieren waren ze laatst op bezoek geweest in een paar van de Amerikaanse kampen waar migrantengezinnen worden opgevangen die illegaal in Mexico de grens zijn overgestoken naar de VS, op zoek naar een beter bestaan. De meesten van hen komen uit Zuid-Amerikaanse landen. De vier vertelden in het Congres over de slechte omstandigheden waarin de vluchtelingen verkeren. Met zoveel mensen in een kooi dat er niet genoeg ruimte is voor iedereen om te liggen. Naar de wc moeten waar iedereen bij is. En ondanks beloftes ermee te stoppen worden er nog steeds kinderen van hun ouders gescheiden. De woedende tweets van Trump zijn een reactie op de kritiek van deze vier politici op het migratiebeleid van zijn regering.

EPA - Ilhan
Ilhan Omar

3. En wat zijn de reacties op Trumps tweets?

Zijn aanhangers zijn blij met zijn strenge migratie-ideeën. En zeker 150.000 mensen hebben de tweets geliked. Anderen leveren forse kritiek en noemen zijn woorden racistisch. Ten eerste de vier vrouwen zelf (waarvan overigens Ilhan Omar de enige is die niet in de VS geboren is). Zo schrijft Ocasio-Cortez op Twitter: 'Behalve dat je niet kunt accepteren dat Amerika ons verkozen heeft, kun je het ook niet hebben dat we niet bang voor je zijn. We prikken door je spelletjes heen en laten een positieve visie voor het land zien.' De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, noemt de uitspraken van Trump 'xenofobisch'. Om de vier vrouwen te steunen gebruiken Twitteraars de hashtag TrumpResign. Zij vinden dat de president moet aftreden. Die lijkt dat niet van plan. En zich verontschuldigen? Geen haar op z'n hoofd. Hij vindt juist dat de vier vrouwen sorry moeten zeggen, blijkt uit een van zijn laatste tweets. 

@RealDonaldTrump

Anderen lazen ook: Eén jaar Trump: de vijf gekste uitspraken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren