Wol is het nieuwe bont

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Wol is minder diervriendelijk dan je zou denken. Schapen hebben namelijk pijn bij het scheren. Dat zegt tenminste Ingrid Newkirk, oprichter van dierenrechtenorganisatie Peta, in de Britse krant The Guardian

'Mensen denken vaak dat het maar scheren is', zegt ze in het interview. 'Maar de scheerders slikken amfetamine omdat ze onder hoge druk en met veel snelheid de schapen moeten scheren. De schapen worden geslagen en in hun gezicht gestompt. Er worden metalen klippen gebruikt en alles gaat zonder verdoving'. 

Vorige winter poseerde actrice Alicia Silverstone al in haar blootje bij de Peta-slogan ‘Ik ga nog liever naakt dan wol te dragen’. Dit jaar stak Hollywood-acteur en veganist Joaquin Phoenix zichzelf in een synthetisch kostuum voor een advertentie van Peta. Hij droeg zelf lange tijd wollen pakken, maar is daar meteen mee gestopt toen hij hoorde over de misstanden bij het schapenscheren. 

Moeten we ons ook zorgen maken over wol in Nederland?
Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. De meeste wol die hier in de winkels ligt, komt van Australische en Amerikaanse schapen. En juist daar zijn volgens de Nederlandse dierenrechtenorganisatie Bont voor Dieren grote problemen.  'Zo’n negentig procent van de wol in de wereld wordt in deze landen geproduceerd', zo stelt Bont voor Dieren. Je kunt volgens de organisatie bijna niet zien of je een diervriendelijke wollen trui hebt gekocht. 'Misschien door op het etiket te kijken of hij in Europa gemaakt is, maar ook dat biedt geen garantie', aldus dierenactivisten. Schapen in Nederland worden voor zover Bont voor Dieren weet niet met geweld geschoren. Maar Nederlandse wol wordt nauwelijks gebruikt in de kledingindustrie.

Gelukkig is er ook een beetje goed nieuws voor de schapen. Nadat Peta beelden had verzameld van de scheerderijen in het Australische Victoria, werden de eerste schaapscheerders daar onlangs veroordeeld voor dierenmishandeling. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Het is vandaag internationale dag tegen dierproeven of Knuffelen met bont.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren