impliciet leren

Wordt dit de nieuwe manier van vreemde talen leren?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Je boek openklappen, een lange woordenlijst voor je neus en blokken maar. Herkenbaar? Deze manier van vreemde talen leren wordt misschien verleden tijd: er is een nieuwe manier ontdekt die veel beter blijkt te helpen.

De nieuwe methode heet impliciet leren. Dat houdt in dat je de taal alleen maar spreekt en gebarentaal gebruikt.

Franse gesprekken in de klas

Dus stel dat je Franse les hebt: dan ga je niet werkwoordvervoegingen uit je hoofd leren en moeilijke teksten ontcijferen, maar je gaat in een halve kring zitten en alleen maar Frans praten met je klasgenoten en je docent. Door gebarentaal te gebruiken snap je al snel wat de woorden en zinnen betekenen, waardoor je ze beter kan onthouden.

Vloeiend spreken

Onderzoeker Audrey Rousse-Malpat uit Groningen heeft ontdekt dat deze manier van leren een stuk effectiever is. Drie jaar lang heeft zij ruim 300 leerlingen van zes verschillende middelbare scholen gevolgd. Hierdoor ontdekte zij dat de impliciete manier van leren veel beter hielp bij het onthouden van de taal en spraken de taal daarna ook vloeiender.

Les in blokken

De lessen bestaan uit blokken van ongeveer tien minuten, met elke keer een andere activiteit. Zo kunnen er bijvoorbeeld toneelstukjes gespeeld worden in de taal die je moet leren. Op deze manier worden in het eerste jaar al 700 woorden behandeld!

De nieuwe methode wordt nu al op honderd scholen in Nederland gebruikt. Misschien ga jij het binnenkort ook op die manier leren?

Anderen lazen ook: Nooit meer huiswerk? Jiske (13) is zo'n geluksvogel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten