Yo pope!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Vijf dagen lang toerde paus Franciscus door Afrika. En hij liet een onvergetelijke indruk achter. Bij de inwoners, vanwege zijn onverschrokkenheid en boodschappen van vrede. En bij de internetters, vanwege De Foto. Daarop neemt de paus een pose aan die een rapper bepaald niet zou misstaan. En nu rockt de paus het web big time.

Het was het eerste bezoek van Franciscus aan Afrika. De katholieke kerkvader begon zijn Afrika-tournee vorige week woensdag in Kenia. Daar riep hij op vooral met elkaar te blijven praten, hoe groot de verschillen van mening tussen gelovigen ook zijn. Daarna hopte Franciscus door naar Oeganda waar hij zei dat eenzamen, ouderen en armen meer aandacht verdienen. Het laatste land dat de paus bezocht was Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) waar hij veel lof oogstte. Alleen al omdat hij het überhaupt aandurfde om CAR te bezoeken. Daar heerst namelijk sinds 2013 een hevige burgeroorlog waarbij moslims en christenen elkaar het leven zuur maken. Duizenden mensen kwamen om in het hevige geweld en miljoenen zijn op de vlucht geslagen. De samenleving ligt compleet op z’n gat. En dan te bedenken dat CAR altijd al één van de armste landen ter wereld was.


Gevaarlijke wijk
Maar de paus liet zich niet door de chaos afschrikken. Sterker, hij bezocht de beruchte wijk PK5 in de hoofdstad Bangui. Een buurt waar 15.000 moslims wonen die daar opgesloten zitten. Gewapende christelijke milities houden de boel omsingeld. De inwoners hebben maar weinig te eten en de kinderen gaan al twee jaar niet naar school. Bovendien zijn er veel wapens in omloop en is er dagelijks veel geweld. Franse veiligheidsdiensten hadden de paus afgeraden naar PK5 te gaan. Maar die ging onverschrokken op pad. In zijn open pausmobiel. En hij stapte gewoon uit om handen te schudden en met mensen te praten. Petje af voor de paus, vinden veel mensen.

#PopeBars
Ook creatief Twitterland is blij met zijn bezoek aan CAR. Zij maken dankbaar gebruik van een foto van een speechende paus in Bangui. Een typisch rapgebaar, dat Franciscus hier met zijn linkerhand maakt. De microfoon in zijn rechterhand versterkt nog eens het gevoel dat er een verborgen rapper in hem schuilgaat. De link was snel gelegd. Vele duizenden twitteraars bedachten hun eigen rapteksten (bars) bij de foto en hop, daar vloog de rappende paus onder #PopeBars het internet over. 

#PopeBars

 

#PopeBars

 

#PopeBars

   

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren