YouTube

YouTube nog scherper op nepnieuws

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Je kent ze wel. Video's waarvan je denkt: klopt dit? YouTube wil iets doen tegen nepnieuws. Het platform wil bij groot nieuws video's van serieuze nieuwsbronnen op de voorpagina zetten.

Ook wordt een stuk van het nieuwsbericht getoond in de zoekresultaten. Dat geldt voor media die zich hebben aangemeld voor het Google Nieuws-platform. Uit screenshots (zie hieronder) die YouTube presenteerde blijkt dat het gaat om nieuwszenders als CNN, Fox News of The New York Times

YouTube

Maanlanding

YouTube wil ook een knop zetten bij video's van bekendere complottheorieën, bijvoorbeeld die over de maanlanding. Volgens die theorie was de eerste maanlanding in 1969 in scène gezet door de Verenigde Staten. Alles zou zijn opgenomen in een filmstudio. Bij video's met zulke verhalen komt nu een blokje met informatie van Wikipedia of van andere websites die op feiten zijn gebaseerd.

Een ander bekend voorbeeld is de video die na de schietpartij in Parkland in Florida in de categorie trending video's terecht kwam. Daarin wordt gesuggereerd dat een van overlevenden een acteur was. 

Extra 

Het is niet het doel van YouTube om video's met nepnieuws van het platform te verwijderen. Gebruikers moeten zelf kunnen kiezen wat ze willen zien, maar YouTube wil ze wel extra informatie geven bij het maken van die keuze.

De plannen om te gaan verwijzen naar Wikipedia leverde YouTube in maart al kritiek op. De feiten in deze online encyclopedie zouden ook niet altijd kloppen.

Scheidsrechter

Toen Susan Wojcicki, een van de bazen van YouTube, de vraag kreeg waarom YouTube racistische haatvideo's van neo-nazi's wel verwijdert, en niet die met nepnieuws, antwoordde ze: 'Hatelijkheden zijn "duidelijker" dan of iets waar is of niet waar is en YouTube wil geen scheidsrechter voor de waarheid zijn.'

Wil je weten hoe je nepnieuws kunt herkennen? Lees dan deze 7 tips.

Anderen lazen ook: Fabels over de prik tegen baarmoederhalskanker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren