Zeebezem van Boyan werkt nog niet goed

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Een tegenvaller voor Nederlander Boyan Slat (24). Zijn zeebezem doet het nog niet zo goed als hij gehoopt had. De plasticveger beweegt te langzaam en daardoor drijft het afval weer weg.

Boyan bedacht het systeem zes jaar geleden voor zijn profielwerkstuk op zijn middelbare school in Delft. Hij kreeg veel mensen enthousiast en zorgde ervoor dat de plasticopruimer ook echt gebouwd werd.

Het idee is simpel: een zeshonderd meter lange buis waar een scherm onder hangt, moet al drijvend de plasticsoep bij elkaar duwen op één grote hoop. Daarna zou een schip de afvalberg op komen halen en kan het aan land opgeruimd worden. Alleen lukt het bij elkaar houden tot nu toe niet omdat de bezem te langzaam beweegt.

Op te lossen

De zeebezem ligt nu in de drijvende vuilnisbelt in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï. Het gebied is drie keer zo groot als Frankrijk en er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval in die plasticsoep.

Boyan liet via Twitter weten dat hij niet van plan is te stoppen.

The Ocean Cleanup 1544615845

Hij hield vooraf al rekening met dit soort verrassingen en denkt dat het op te lossen is. Boyan had ook goed nieuws: in de plasticvanger zijn geen levende zeedieren beland. 

Anderen lazen ook: Boyan Slat kan aan de slag met plastic opruimen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren