Zes jaar cel voor festivaloplichter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Geboren met een gouden lepel in zijn mond en rijk geworden met schimmige zaken. Billy McFarland kwam met zijn vlotte praatjes met alles weg. Tot nu. Een fopfestival was een frauduleus zaakje te ver en deze week hoorde hij dat hij zes jaar moet zitten.

McFarland wordt in New York geboren in een rijk gezin. Zijn ouders handelen in kantoorpanden en het ondernemen zit ook hem in het bloed. Op zijn dertiende begint hij een bedrijf in webdesign waarmee hij zijn zakgeld lekker aanvult. Een studie Informatica houdt hij al na een klein jaar voor gezien. Liever begint hij meteen met geld verdienen.

Hij bedenkt een soort creditcard die alleen heel rijke New Yorkers voor veel geld kunnen aanschaffen. Het zwarte metalen elite-pasje geeft korting op tickets voor privé-concerten, etentjes van topchefs en exclusieve clubs. Maar het wordt een flop want evenementen heeft hij nauwelijks te bieden.

Toch loopt McFarland er aardig op binnen en hij kan er een flinke tijd zijn extravagante levensstijl mee bekostigen. Hij woont in een penthouse in Manhattan dat 21.000 dollar per maand kost, rijdt in luxe auto's en maakt reizen met privévliegtuigen. Door voormalig zakenpartners wordt hij omschreven als een vlotte prater die graag te koop loopt met zijn connecties in de rijkste kringen van New York. 

Verlepte broodjes

Na de creditcardflop richt McFarland wéér een nieuw bedrijf op. Dat staat aan de wieg van het als ultiem luxe aangekondigde Fyre Fest dat in april 2017 op de Bahama’s moet plaatsvinden.

Kaartjes kostten duizenden dollars. Als de eerste gasten op het festival arriveren, blijkt de werkelijkheid anders. In plaats van villa’s waarin de gasten zouden slapen, zijn er noodtentjes. Van de beloofde kleurige cocktails en smakelijke gerechten is geen sprake. Wel van verlepte broodjes en te weinig drinkwater. 

Foto's van de broodjes gingen de hele wereld over

Zodra die berichten naar buiten komen, haken de artiesten als John Legend en Major Lazer massaal af en wordt het festival geannuleerd. De bezoekers zijn woedend en laten op social media de puinhoop zien.

William Needham Finley IV 1539872124

William Needham Finley IV 1539872982

Tranen in zijn ogen

Ze stappen ook naar de rechter. Billy McFarland wordt opgepakt op verdenking van fraude. Deze week diende zijn zaak. Al eerder had hij bekend dat er inderdaad opzet in het spel was. Hij had met zijn gladde praatjes investeerders 26 miljoen dollar afgetroggeld. Nadat het geld binnen was, sluisde hij dertien miljoen dollar naar zijn privérekening. Net voor de uitspraak betuigde hij spijt met tranen in zijn ogen spijt. ‘Ik heb mijn bevoorrechte opvoeding verkwanseld en ik kan nu niet geloven hoe stom ik was.’ De rechter was niet onder de indruk en veroordeelde hem tot zes jaar cel.

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren