7 ‘bewoonbare’ planeten ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
7Days Nieuws
Vicki
Blansjaar

Astronomen hebben een belangrijke ontdekking gedaan. Net buiten ons zonnestelsel staat een ster met zeven planeten en op drie daarvan zou weleens buitenaards leven mogelijk kunnen zijn.

De ontdekking is gedaan door Belgische wetenschappers van de universiteit van Luik, die er woensdag over vertelden tijdens een persconferentie van ruimteorganisatie NASA. Het is voor het eerst dat er zoveel planeten rond één ster zijn gevonden die zoveel op onze aarde lijken.

Zelfde klimaat als aarde

‘Dit is een heel bijzondere ontdekking’, vertelt astronoom Ignas Snellen van de Universiteit Leiden. ‘Op drie van de zeven planeten is het klimaat namelijk vergelijkbaar met dat van ons.’ Dat betekent dat het er niet te warm is en niet te koud waardoor er misschien wel oceanen of rivieren van water kunnen zijn. ‘En dat is weer een cruciale voorwaarde voor de vorming van leven’, legt hij uit. 

De zeven planeten op een rij. Planeten E, F en G liggen in de 'leefbare' zone.
De zeven planeten op een rij. Planeten E, F en G liggen in de 'leefbare' zone. 

39 lichtjaren

De planeten zijn bovendien ongeveer net zo groot als de aarde. Het zijn dus eigenlijk een soort broertjes en zusjes van onze planeet. Ze staan ook nog eens dichtbij genoeg voor de onderzoekers om ze goed te kunnen bestuderen. Namelijk op een afstand van 39 lichtjaar. In aardse termen is dat zo'n 370 biljoen kilometer van ons vandaan. Een afstand die we met de technologie van nu natuurlijk nooit af kunnen leggen. Ter vergelijking: als we met een straaljager zouden gaan dan zouden we er 44 miljoen jaar over doen. 

'Dat lijkt héél ver, maar in ruimtebegrippen valt dat best wel mee', zegt Snellen. 'De verste sterrenstelsels die we nu met ruimtetelescopen kunnen waarnemen zijn tot wel 12 miljard lichtjaren van ons vandaan.'

Gezelschap 

Of er inderdaad water op de planeten is en misschien zelfs wel leven, gaan de wetenschappers nog onderzoeken. Maar ze hopen er natuurlijk wel heel vurig op. ‘Dit stelsel is waarschijnlijk onze beste optie tot nu toe in de zoektocht naar buitenaards leven’, vertelde een van de wetenschappers enthousiast. De ontdekking is dus een hele grote stap in het vinden van antwoorden op misschien wel de grootste vraag van de mensheid: zijn we alleen in het universum, of hebben we gezelschap?

Beelden: NASA

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren