Foto Pexels

Zeven opvallende feiten over geweld op school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Dacht je dat jij het af en toe zwaar hebt in de klas? Voor de leraren is het ook niet altijd een pretje. Zij worden soms uitgescholden en zelfs geslagen door de leerlingen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van DUO. Zeven opvallende feiten over geweld op school.

1. DUO heeft duizend docenten ondervraagd die op middelbare scholen werken door heel het land verspreid. Van hen heeft ruim een kwart te maken gehad met scheldpartijen, intimidatie of fysiek geweld door leerlingen. Ook diefstal komt vaak voor. Van de vmbo-leraren heeft 63 procent te maken gehad met stelende leerlingen. Bij havo/vwo-scholen ligt dat op 38 procent.

2. Drie op de honderd docenten heeft het afgelopen jaar nog meegemaakt dat een leerling heftig fysiek geweld gebruikte. Duwen, schoppen, slaan. Toch geven de docenten gemiddeld een dikke voldoende voor de sociale veiligheid op school: een 7,8. Drie jaar geleden was dit trouwens nog een 8,6. Eén op de tien leraren heeft zijn of haar eigen veiligheid een onvoldoende.

Foto ANP

3. Het gescheld en geweld komt op alle onderwijsniveaus voor. Wel blijkt het vaker te gebeuren bij docenten die lesgeven op een vmbo-basis/kader en bij docenten die veel zogeheten achterstandsleerlingen in de klas hebben.

4. Bij de Onderwijsinspectie kwamen in 2017 meer dan 2000 meldingen binnen over verbaal en fysiek geweld tegen leraren. Dat is iets meer dan het jaar daarvoor. Van 2018 zijn er nog geen cijfers. Scholen zijn niet verplicht om incidenten te melden, dus deze cijfers vertellen niet het hele verhaal.

5. Veel docenten hebben het afgelopen jaar meegemaakt dat een leerling stoned (39 procent) of dronken (12 procent) in de klas zat.

6. Eenderde van de leraren zegt gezien te hebben dat leerlingen op of in de buurt van de school drugs probeerden te verkopen.

7. Tien procent van de docenten heeft dit jaar gemerkt dat een leerling met een wapen naar school kwam. Wat voor wapen is niet bekend, dat wordt niet gevraagd in het onderzoek.

Hoe kijken de leerlingen tegen dit onderwerp aan? NOS Stories hield een enquête via Instagram onder 10.000 leerlingen en maakte er dit filmpje over:

GEWELD IN DE KLAS | DE WAARHEID OVER JE LERAAR SLAAN

Anderen lazen ook: Leraren, het zijn net mensen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren