Zij zaten jaren onschuldig vast

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Acht jaar zat hij in de cel, misschien wel onterecht. Martien Hunnik is in de jaren tachtig veroordeeld voor een moord op een platenbaas die hij misschien helemaal niet heeft gepleegd. De rechtszaak van toen moet helemaal opnieuw, besloot de Hoge Raad vandaag. En Hunnik is niet de enige Nederlander die (misschien) onschuldig achter de tralies belandde. 

1 en 2: de Puttense moordzaak - onschuldig
Zwagers Herman du Bois en Wilco Viets hebben stewardess Christel Ambrosius (23) vermoord en moeten daarvoor tien jaar de gevangenis in. Althans, dat zegt een rechter in 1995. Als ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten, worden ze (zoals bijna elke bajesklant die zich goed gedraagt) vervroegd vrijgelaten. Maar voor de Hoge Raad is de kwestie nog niet klaar: de hele rechtszaak moet worden overgedaan. In 2002 besluit een rechter dat de bekentenissen van zowel Du Bois en Voets als de getuigen ongeloofwaardig zijn. Mogelijk hadden ze die doodmoe uitgesproken na lange verhoren. De mannen zaten al die jaren dus voor niets in de cel. De echte dader, Ron P., ontloopt zijn straf niet: hij krijgt jaren later alsnog achttien jaar gevangenisstraf.

3. De Schiedammer parkmoord - onschuldig
Wie heeft Nienke (10) vermoord en haar vriendje Maikel (11) neergestoken? Alle vingers wijzen naar ene Cees B. Vier jaar lang zit hij onschuldig in de gevangenis. De echte dader, Wik H., geeft zijn moord pas toe als hij in een andere zaak is opgepakt. Hij krijgt uiteindelijk achttien jaar cel en tbs. En dat terwijl B. zelf heeft toegegeven dat hij het meisje had gedood. Ook hij deed dat mogelijk omdat hij in de war was door vele zware verhoren. Hoewel B. een pedofiel is, op het moment van de daad in het park was en zelf de politie heeft gebeld, kán hij de daad niet eens hebben gepleegd, zo blijkt. Helemaal brandschoon is zijn geweten trouwens niet: in 2001 krijgt B. twee jaar cel voor ontucht in een heel andere zaak.

4. De ziekenhuismoorden - onschuldig
Lucia de Berk mag met recht een verpleegster from hell genoemd worden. Ze heeft zeven patiënten vermoord en nog eens drie geprobeerd te doden. Want het kan toch geen toeval zijn dat al die zieke mensen stierven toen zij hen behandelde? Nou, wel dus. In 2003 krijgt De Berk levenslang, maar zeven jaar en heel veel medische onderzoeken wordt haar naam gezuiverd. Dat al haar patiënten omkwamen, was lullig gezegd gewoon héle dikke, dikke pech.

5. De bejaardenmoordenaar - onschuldig
Beter laat dan nooit, zal bejaardenverzorgster Ina Post ongetwijfeld hebben gedacht. Omdat de stokoude mevrouw Kolstee in 1986 dood in haar woning wordt gevonden, moet Post zes jaar de nor in. Pas in 2010 buigt een rechter zich opnieuw over de zaak. Post krijgt haar gevangenisjaren nooit meer terug, haar reputatie gelukkig wel. Voor zover mogelijk dan.

6 t/m 12. De dood van oma Mok - onschuldig?
Nog een moord op een oud besje. Wie heeft in de jaren negentig de Bredase oma Mok gedood? De rechter laat zijn oog vallen op maar liefst drie mannen en drie vrouwen en deelt celstraffen van vijftien maanden tot tien jaar uit. Ho eens, zegt de Hoge Raad in 2010. Het dossier klopt niet, daar zit alleen maar bewijs tégen het zestal in, helemaal geen feiten die in hun voordeel werken. Daarom wordt de zaak momenteel opnieuw behandeld. De Zes van Breda hebben hun straffen allang uitgezeten. Wanneer de nieuwe rechter uitspraak doet, is nog niet bekend.

13. De Showbizzmoord - onschuldig?
En nu dus de Showbizzmoord: de dood van Corry Konings-platenbaas Bart van der Laar. 'Nepdader' Martien Hunnik krijgt daar in 1984 twee jaar cel voor. Ook krijgt hij tbs, een gevangenistherapie voor geesteszieke criminelen die net zo lang duurt tot de psychiaters hem of haar 'beter' vinden. Hierdoor zit hij in totaal bijna acht jaar vast. Opvallend, omdat Hunnik een alibi heeft voor het tijdstip van de moord en niets van de moord weet wat niet al in de kranten had gestaan. De (valse?) bekentenis die hij toentertijd heeft afgelegd, trok hij later weer in, maar justitie trekt zich daar niets van aan. Tot nu dus. Wanneer een nieuwe rechter zich in het dossier gaat verdiepen, is nog niet bekend.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren