Emmanuel Macron

Zijn Franse jongeren straks weer dienstplichtig?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Franse president Macron vindt dat het tijd is dat de diensplicht voor jongeren terugkeert. Hij stelt daarom een service national universel voor. Drie vragen over zijn plan.

Macron sprak tijdens de verkiezingen in 2017 ook al over verplichte militaire dienstplicht. Hij wilde jongeren tussen de achttien en eenentwintig jaar kennis laten maken met het leger. In zijn plan van toen zouden jongeren een maand meelopen met het leger.

1. Wat is het plan nu?

Het nieuw voorstel is een dienstplicht voor zestienjarigen die bestaat uit twee fases, schrijft De Morgen. De eerste fase is een verplichte stage van een maand, waarin het vooral om 'burgerschap' gaat. Tijdens zo'n stage zouden jongeren ontdekken welke rol ze kunnen spelen in de samenleving.

2. En daarna?

Vervolgens kunnen jongeren van vijfentwintig jaar kiezen voor een tweede vrijwillige stage van drie tot twaalf maanden. De regering hoopt dat ze dan aan de slag gaan op het terrein van veiligheid en defensie, milieu, erfgoed of de zorg.

3. Wanneer zou de dienstplicht ingaan?

Vanaf de zomer van 2019. Maar er zijn ook nog praktische vragen. Bijvoorbeeld waar moeten al die jongeren (zo'n 750.000 per jaar) die meedoen aan het programma van een maand, ondergebracht  worden?

Anderen lazen ook: Zweedse jongens en meisjes moeten weer in dienst.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren