fietstocht sneeuw

Zo overleef je de fietstocht naar huis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het is opletten geblazen op de fiets. De wegen zijn spekglad! Moet jij vandaag de fiets op? Met deze tips kom je heelhuids thuis. 

1. Zet je zadel lager

Als je je zadel lager zet kun je beter met je voeten bij de grond. Hierdoor kun je meer steun vinden als je dreigt te vallen.

2. Zachtere banden

Hoe zachter de band, hoe breder. En hoe breder de band, hoe meer grip. Veel Nederlanders fietsen altijd met een te zachte band. Controleer dat even voordat je je band nog zachter maakt.

3. Let extra goed op wegdek

Kijk tijdens het fietsen goed naar de weg. Als je de straatstenen of het asfalt ziet glinsteren is de kans groot dat er ijs op ligt en het dus glad is.

4. Afstand van de rand houden

Vaak ligt er aan de zijkant van het fietspad een hoop sneeuw. Over deze harde brokstukken kun je hard vallen, fiets daarom niet te dicht langs de kant.

5. Plan je route

Op de website van veel gemeenten wordt verteld waar en wanneer ze strooien of vegen. Fiets je normaal door een bospaadje? Kies dan vandaag voor een openbare weg waar geveegd of gestrooid wordt. Dat scheelt een hoop gladheid.

6. Pas je versnellingen aan

Heb je een fiets met versnellingen? Zet deze dan in de zwaarste stand: hierdoor krijg je meer grip op de weg.

7. Fiets in een regelmatig tempo

Probeer rustig te fietsen tijdens deze gladheid. Trek niet te hard op en rem rustig en beheerst. Als je te snel remt loop je het risico dat je band wegslipt.

Veel succes!

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: In beeld: pret en problemen door sneeuw.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren