abdeslam arrestatie aanslagen Parijs
Dossier terrorisme

Zo is terreurverdachte Abdeslam opgepakt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Hoera! Goed nieuws uit Brussel. Speciale agenten arresteerden daar vrijdag Salah Abdeslam. Hij is een van de belangrijkste verdachten van de aanslagen in Parijs. Maar liefst 126 dagen is naar hem gezocht. Hoe de politie hem te pakken kreeg? Een tijdlijn.

De afgelopen vier maanden
Al sinds de aanslagen in Parijs, waarbij zo'n 130 doden en 350 gewonden vielen, was de politie naar de 26-jarige Abdeslam op zoek. Hij zou onder andere een auto hebben gehuurd en zijn collega-terroristen naar de plekken van de aanslag hebben gebracht. Kortom: een type dat zo snel mogelijk achter slot en grendel moet. 

Dinsdag: 'simpele' huiszoeking pakt anders uit
Begin deze week staat er iets heel anders op de agenda van de politie. Een 'simpele' huiszoeking bij mensen die valse paspoorten zouden maken. Maar zodra ze het huis proberen binnen te komen, worden ze meteen beschoten door de verdachten

Urenlang wordt er heen en weer geschoten. Politiemannen klimmen zelfs op daken om de verdachten te pakken te krijgen. Uiteindelijk wordt één verdachte gedood en raken twee politiemensen gewond. Twee andere verdachten weten te ontsnappen. 

abdeslam arrestatie aanslagen Parijs

Vrijdagochtend: vingerafdrukken gevonden
Agenten die het huis van de 'paspoortverdachten' doorzoeken, vinden een spoor van... Abdeslam. Op zijn glas zitten zijn vingerafdrukken, van ná de aanslagen. Hij moet daar dus zijn geweest! Misschien is hij zelfs een van de twee weggevluchte verdachten...

De politie speurt verder en krijgt een volgend adres op het oog. Zou Abdeslam daar zitten? Dat willen ze zaterdag met een grote antiterreuractie uitzoeken. Maar als een Franse journalist het nieuws over de gevonden vingerafdrukken bekendmaakt, is er geen tijd meer te verliezen.

abdeslam arrestatie aanslagen Parijs

Vrijdag 16.30 uur: kogels en granaten vliegen in het rond
Speciale agenten vallen drie huizen binnen in de beruchte Brusselse wijk Molenbeek. En jawel: in één ervan houdt Abdeslam zich schuil. Hij geeft zich echter niet zomaar gewonnen, maar verschanst zich nog uren in het pand. Kogels en granaten vliegen in het rond.

abdeslam arrestatie aanslagen Parijs

Vrijdag 18.00 uur: 'We hebben hem'
Na een paar spannende uren maakt de Belgische overheid het officieel bekend: 'We hebben hem'. Abdeslam is gearresteerd, net als vier anderen. Niet helemaal zonder kleerscheuren trouwens: Abdeslam is gewond aan zijn been en naar het ziekenhuis gebracht. 

Waarschijnlijk wordt hij snel overgedragen aan de Franse politiediensten, zodat hij daar - als hij inderdaad écht iets met de aanslagen te maken heeft - gestraft kan worden voor zijn terreurdaden.

Wat gebeurde er afgelopen november ook alweer in Parijs? Hier vind je alle gebeurtenissen op een rij. Waarom juist Molenbeek zo'n beruchte plek is, lees je hier. Ben je bang dat IS ook aanslagen gaat plegen in Nederland? Lees dan dit.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme