Wat als alleen jongeren mochten stemmen voor Tweede Kamerverkiezingen?

Zo ziet de Tweede Kamer eruit als alleen jongeren mochten stemmen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

De stemmen zijn geteld, de zetelverdeling is bekend, de Tweede Kamerverkiezingen zitten erop. Maar wat als alleen jongeren tussen de 18 en 24 jaar mochten stemmen? Dan zag de Kamer er héél anders uit.

Van alle 13 miljoen stemgerechtigden in Nederland, ging woensdag 80,8 procent daadwerkelijk naar de stembus. Een hoog opkomstpercentage. Maar opvallend is dat veel jongeren tussen 18 en 24 jaar, die vaak voor het eerst mochten stemmen, thuis bleven. Slechts 66% van de jonge kiezers bracht zijn of haar stem uit.

De verdeling in de Tweede Kamer volgens jongeren

Wat nu als deze jongeren het voor het zeggen hadden, en alleen hun stem meetelde? Onderzoeksbureau Ipsos zocht het uit. Zo zou de Tweede Kamer er dan de komende vier jaar uitzien:

Tweede Kamerverkiezingen: zetels volgens jongeren
De zetelverdeling in de Tweede Kamer als alleen jongeren (18-24 jaar) mochten stemmen. Beeld: 7Days / Ipsos

Premier Pechtold?

Niet de VVD, maar D66 zou de grootste partij zijn geworden als het aan de jongeren ligt. D66-leider Alexander Pechtold had dan goede kans gemaakt om ook premier te worden. Nu blijft dat waarschijnlijk Mark Rutte, die met de VVD ook goede zaken deed. Ook GroenLinks is populair onder jongeren. De partij van Jesse Klaver krijgt acht zetels meer bij de jongeren dan in het echt.

Opvallend is dat de SP en PvdA weinig populair zijn onder jonge kiezers. De overige partijen, zoals de Partij voor de Dieren en DENK, doen het juist wel weer goed: zij harken 22 zetels binnen. Onderzoeksbureau Ipsos heeft die verder niet uitgesplitst.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren