Hoevaak ga jij zwemmen?

Zo zorg je ervoor dat je deze zomer veilig kan zwemmen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Met zomerse (of tropische) temperaturen nemen veel menen graag een duik in het water om af te koelen. Maar dat gaat wel gepaard met risico’s, zwemmen kan best gevaarlijk zijn. Waar moet je op letten?

In 2018 zijn er 112 Nederlanders verdronken tijdens het zwemmen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook dit weekend ging het mis, bij de kust in Den Haag en Wassenaar kwamen drie zwemmers om het leven. Vijf tips om zo veilig mogelijk te gaan zwemmen in het open water, zodat je lekker én verantwoord van je zomer kan genieten:

1. Let op de vlaggen

Ga je naar het strand? Let er dan op of er ergens vlaggen staan, die zijn namelijk bedoeld om het publiek te waarschuwen voor eventueel gevaar. Een rood met gele vlag betekent meestal dat er strandwachten zijn om toezicht te houden, een rode vlag betekent dat je niet mag zwemmen en een gele vlag staat voor gevaar.

2. Ga niet alleen het water in

Samen uit, samen thuis: ook in het water. Ga dus niet alleen zwemmen. Zorg dat je een ouder, vriend of vriendin meeneemt, zodat jullie elkaar een beetje in de gaten kunnen houden. En dat is ook nog eens veel gezelliger!

3. Zwem alleen waar het mag

Ga niet zomaar zwemmen in meren of rivieren waar het niet is toegestaan en waar niemand toezicht houdt. Dat is gevaarlijk en illegaal. 

4. Pas op met luchtbedden

Als je op een luchtbed ligt in het water, kun je snel met de wind en stroming meegevoerd worden. Gebruik deze dus niet als het hard waait of als er een sterke stroming staat. Word je toch meegevoerd? Blijf dan rustig liggen en probeer mensen te roepen en te zwaaien. Zwem niet terug: dat is te vermoeiend en zwaar.

5. Niet te koud

Helemaal niet lekker om in ijskoud water te zwemmen, toch? Nee! En het is ook nog eens gevaarlijk, dus doe dat maar niet. In koud water loop je groter risico om onderkoeld te raken. Voel dus eerst even hoe warm (of koud) het water is, voor je een duik neemt.

Anderen lazen ook: Zwemmen in rivieren? Beter niet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren