Zoeken naar Sophia

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De Nederlandse studente Sophia is al een jaar spoorloos. Ze verdween tijdens een trektocht langs de Nijl in Oeganda. Wat is er met haar gebeurd? Op die vraag heeft een Nederlands opsporingsteam nog geen antwoord gekregen. Vijf vragen over Sophia.

1. Wie is Sophia?
Sophia Koetsier uit Amsterdam. Ze heeft twee jongere broers en haalt in 2012 haar vwo-diploma op het Vossius Gymnasium. Daarna gaat ze geneeskunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ze haalt al haar tentamens en besluit in de zomer van 2015, met haar kersverse bachelordiploma op zak, er een jaartje tussenuit te gaan.


2. Om wat te doen?
Om stage te lopen bij een ziekenhuis. Sophia wil haar tussenjaar goed besteden. En omdat ze uiteindelijk graag tropenarts wil worden, ligt werkervaring opdoen in een Afrikaans land voor de hand. Via een internationale organisatie regelt ze een stageplek in een ziekenhuis in de hoofdstad van Oeganda. Op 30 augustus 2015 vertrekt Sophia naar Oeganda. Ze is dan 21 jaar.

3. Hoe komt Sophia bij de Nijl terecht?
Eind oktober is Sophia’s stage voorbij. Maar ze blijft nog in Oeganda. Ze gaat een rondreis maken met een paar vriendinnen uit het studentenhuis in Kampala waar ze tijdens haar stage woonde. Ze gingen op safari in het natuurpark Murchison Falls. Na een boottocht over de Nijl komen ze aan bij hun overnachtingsplek, het Student Education Centre. De meisjes halen hun spullen uit de auto en Sophia zegt dat ze even naar de wc gaat. In een apart gebouwtje verderop. Sindsdien is ze spoorloos.


4. Hoe kan dat?
Dat is al maanden de grote vraag. Haar reisgenoten slaan meteen alarm. Binnen een kwartier al gaan ze samen met parkrangers op zoek. Daarna wordt de plaatselijke politie gewaarschuwd. Er gaan duikers de Nijl in. Er worden speurhonden ingezet. Een helikopter. En een drone. Ook Nederlandse politiemensen komen zoeken. Maar Sophia wordt niet gevonden. Wel een waterfles, kleding en een tas. Een paar meter van de rivier-oever.

5. Wat kan er gebeurd zijn?
De Oegandese politie denkt dat Sophia bij het water is gaan kijken en in de rivier is gevallen. In dat deel van de Nijl wemelt het van de nijlpaarden en krokodillen. Maar meer dan een vermoeden is dat niet. Sophia’s ouders hopen op meer duidelijkheid. Daarom hebben zij de Stichting Find Sophia opgericht. Daarmee hebben ze genoeg geld opgehaald om twee weken lang een Nederlands team naar Oeganda te kunnen sturen. Hetzelfde team dat ook in Panama naar de vermiste Kris en Lisanne heeft gezocht. De speurders vertrokken in mei, maar hun onderzoek heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd. En Sophia is nog altijd vermist.

Sophia's ouders vertelden eerder in RTL Late Night over de vermissing van hun dochter:

Ouders Sophia Koetsier: 'Het is de nachtmerrie van - RTL LATE NIGHT

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren belangrijk is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren