Fietslampje

‘Zonder licht fietsen? Neem je donorcodocil mee’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

In het donker zonder licht fietsen is levensgevaarlijk, vindt de politie van Nijmegen-Zuid. Wie dat toch doet, kan maar beter een donorcodocil meenemen, luidt hun boodschap op Facebook.

‘Aan alle fietsers die in het donker rijden zonder licht… Zorg dat uw donorregistratie op orde is, u redt er levens mee.’ Met dit bericht probeert de politie van Nijmegen-Zuid op Facebook en Instagram fietsers op te roepen om toch echt voor goede verlichting te zorgen. Dan loop je ook geen risico op een boete van 55 euro.

40% fietst zonder licht

De boodschap van de politie blijkt hard nodig. Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat bijna veertig procent van de fietsers in het donker geen licht heeft. Onder jongeren is dit percentage nog wat hoger dan bij de rest. En na het uitgaan rijdt zelfs zestig procent van de fietsers zonder licht, bleek uit een telling in 2015.

Drie keer meer ongelukken

Een onderzoek naar het risico van fietsen zonder licht is er niet. Maar het is een veelgehoorde klacht onder automobilisten dat ze fietsers in het donker erg slecht zien. Uit een rapport van politie en verzekeraars twee weken geleden bleek dat fietsers drie keer vaker een ongeluk krijgen in de donkere maanden dan in de lente- en zomermaanden. Voetgangers hebben in het najaar zelfs vier tot vijf keer meer pech. Het advies is dan ook om altijd iets reflecterends of een lampje te dragen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Appverbod op fiest dankzij slim slot of Ouders en telefoons: gevaalijk en ongezellig.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren