zuid-korea bijgeloof welkom

In Zuid-Korea word je rijk als je over varkens droomt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Dankzij de Olympische Winterspelen zijn alle ogen gericht op Zuid-Korea. Hoe goed ken jij dit eigenzinnige Aziatische land eigenlijk? Deze keer: de bijgelovigheden van Zuid-Korea.

Als je droomt over een varken, word je rijk. En geef nooit schoenen aan je verkering. Zuid-Korea is niet alleen het land van supersnelle technologische ontwikkeling, maar ook van het bijgeloof. Een paar voorbeelden.

Geef nooit schoenen aan een geliefde

Het geven van een paar schoenen aan iemand die je graag bij je wilt houden, is in Zuid-Korea geen goed idee. Veel mensen denken namelijk dat zo’n cadeau ervoor zorgt dat hij of zij supersnel de benen neemt. Hoogstwaarschijnlijk op hetzelfde paar schoenen!

2.Naam in rode inkt = doodsdreiging

In het verleden werd rode inkt gebruikt om de namen van overledenen in het familieregister te schrijven. Daarom betekende het schrijven van iemands naam in rode inkt dat ze waren overleden of dat ze, als ze nog leefden, schade aan hen wensten. Hoewel dat niet langer het geval is, vinden veel Koreanen het nog steeds erg onbeleefd om iemands naam in rode inkt te schrijven.

3.Dromen over varkens? Kassa!

In veel landen worden varkens vaak als vuile dieren gezien, maar in Korea staan ze voor vruchtbaarheid en rijkdom. Daarom geloven veel Koreanen, dat dromen over varkens betekent dat er binnenkort grote rijkdom aan hen zal worden geschonken.

4.Plaats geen spiegel voor een deur

Spiegels vormen de basis voor een aantal bijgelovigheden over de hele wereld. Terwijl Europeanen en Noord-Amerikanen opletten om geen spiegels te breken, willen Koreanen ze nooit direct voor een deur hebben. Dit zou binnenkomend geluk blokkeren.

korea bijgeloof 4
<

5.Vier brengt ongeluk

Daarom hebben we deze maar even niet op de 4e plek gezet. Dit bijgeloof komt oorspronkelijk uit China, het woord voor het getal 'vier' lijkt op het woord voor 'de dood'. Het cijfer wordt daarom, als het even kan, vermeden. Kom dus nooit met 4 cadeautjes aanzetten, want dat wordt je niet in dank afgenomen. En sta je in de lift, druk dan op de letter F als je naar de 4e wilt.

6. Even je haar wassen? Weg geluk

In Korea is nieuwjaarsdag hét moment om een nieuw jaar te beginnen met een nieuwe start. Koreanen zullen hun haar vaak niet wassen op deze dag, omdat ze geloven dat je daarmee geluk wegspoelt. Veel scholieren en studenten wassen hun haren niet voor een toets, om niet alle kennis weg te wassen die ze tijdens het studeren hebben opgedaan.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Welkom in Zuid-Korea, het land van het perfecte uiterlijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren