Greta Thunberg

Zweedse Greta (15): 'Jullie verpesten onze toekomst'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

'Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te zeggen zoals die is. Zelfs die last laten jullie aan ons over.' De 15-jarige Greta Thunberg uit Zweden kreeg afgelopen week het woord op de belangrijke VN-klimaattop in de Poolse stad Katowice.

In september haalde Greta het wereldnieuws omdat ze spijbelde voor het klimaat. Ze zat op de grond voor het regeringsgebouw in de Zweedse hoofdstad Stockholm om politici duidelijk te maken dat ze écht iets moesten gaan doen aan klimaatverandering. Met haar actie inspireerde ze ook andere scholieren om te gaan 'spijbelstaken'.

Toespraak

Als vertegenwoordiger van klimaatorganisatie Climate Justice Now!  sprak Greta afgelopen week op een belangrijke klimaatbijeenkomst voor vertegenwoordigers van 196 landen. Tijdens haar toespraak was de zaal muisstil.

Dit zijn de belangrijkste punten uit haar toespraak:

'Mijn naam is Greta Thunberg. Ik ben 15 jaar en ik kom uit Zweden. Ik spreek namens Climate Justice Now.

Veel mensen zeggen dat Zweden maar een klein land is en dat het niet uitmaakt wat we doen. Maar ik heb geleerd dat je nooit te klein bent om een verschil te maken. Als een paar kinderen wereldnieuws zijn omdat ze niet naar school gaan, stel je dan eens voor wat we samen kunnen doen als we dat echt willen. Maar om dat kunnen doen, moeten we duidelijk zijn, hoe ongemakkelijk dat ook is.'

Ze sprak de wereldleiders rechtstreeks aan en gaf ze flinke kritiek:

'Jullie spreken alleen van ‘groene economische groei’ omdat jullie bang zijn anders onpopulair te worden. Jullie spreken enkel van vooruitgang met dezelfde slechte ideeën die deze puinhoop veroorzaakten, zelfs wanneer aan de noodrem trekken de enige juiste oplossing is. Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te zeggen zoals ze is. Zelfs die last laten jullie aan ons, kinderen, over.'

Greta keek ook zestig jaar vooruit:

'In het jaar 2078 zal ik mijn 75e verjaardag vieren. Als ik kinderen heb, zullen ze die dag misschien met mij doorbrengen. Misschien zullen ze me naar jullie vragen. Misschien zullen ze me vragen waarom jullie niets deden toen het nog niet te laat was. Jullie zeggen meer van jullie kinderen te houden dan van wie ook, maar toch nemen jullie hun toekomst voor hun ogen weg.'

Vaag

De toehoorders waren onder de druk van Greta's woorden, maar de landen samen hebben uiteindelijk niet de afspraken gemaakt waarop Greta en veel anderen hadden gehoopt. Milieuorganisaties vinden de nieuwe afspraken om de opwarming van de aarde tegen te gaan, te vaag. Het is nu wachten op de volgende klimaatvergadering volgend jaar in New York.

Bekijk hier Greta's toespraak: 

Ava DuVernay 1545058458

Anderen lazen ook: Nederlandse scholieren spijbelstaken voor het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren