Blog

Hitte in Hongkong

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marjolijn
van Raaij

Dat het zonnebrandcrème en airconditioning zouden zijn die mijn gedachten constant overheersen, had ik niet verwacht toen ik naar Hongkong verhuisde. Sinds een paar weken ga ik hier naar school op het United World College: de komende twee jaar leer en leef ik hier samen met leeftijdsgenoten uit meer dan tachtig landen. Tot nu toe is alles fantastisch. De mensen zijn bijzonder, de stad is prachtig, het eten heerlijk. Er is slechts één ding dat tussen mij en al die dingen staat, en dat is de onontkomelijke hitte hier.

Marjolijn (17) blogt het komende jaar over haar leven op een internationale kostschool in Hongkong. Daarmee neemt ze het stokje over van blogger Rosemarie, die schreef over haar highschool-halfjaar in de Verenigde Staten.

Weet je nog hoe heet het aan het begin van de zomer was in Nederland? Stel je die temperatuur voor, plus tien graden en een hele smak vocht in de lucht. Het moment dat ik mijn door airconditioning verkoelde kamer uitstap, omhelst de hitte me als een warme, natte deken. Dat maakt het geplande uitstapje naar de haven, de beklimming van de berg Ma On Shan en zelfs een wandelingetje naar de supermarkt meteen een stuk minder aangenaam.
 
Mijn klasgenoten lijken er weinig last van te hebben. Een jongen uit Hongkong die ik tijdens het ontbijt spreek, lacht er luchtig over. Hij weet niet beter. Tijdens de les Engels vertelt een meisje uit het binnenland van India dat ze geluk heeft als het thuis deze temperatuur wordt, omdat het meestal nog vijftien graden warmer is. Zelfs de tweedejaars Europeanen kijken me aan met een blik van medelijden, alsof ze willen zeggen: 'Wacht maar, het ergste moet nog komen.'

Terwijl ik op mijn bed in mijn kleine stukje aircohemel zit te peinzen, komt mijn tweedejaars kamergenootje binnen. Nadat ze één blik op me geworpen heeft, ziet ze wat er aan de hand is. Ze pakt haar laptop erbij en komt naast me zitten. 'Kijk, dit was ik een jaar geleden. Compleet van mijn á propos en gedesorienteerd door deze snikhete stad.' Ze klikt door naar de volgende foto: kiekjes gemaakt bij de Big Buddha, de Avenue Of Stars en Victoria Peak. Het is me duidelijk: vluchten voor de hitte is niet de oplossing.

Ik spring op, trek mijn allerluchtigste kleren aan, zet mijn zonnebril op, en bepakt met zonnebrandcrème en een grote fles water gooi ik de deur van mijn kamer open. Ik weet vrijwel zeker dat er een heldhaftig muziekje op de achtergrond speelt als ik de eerste stap naar buiten zet en mijn avontuur begin. Waar ik heen ga, wie zal het zeggen? Victoria Peak, de Big Buddha of de supermarkt om de hoek: door de hitte laat ik me de komende twee jaar in ieder geval niet tegenhouden.

Marjolijn (17) blogt het komende jaar over haar leven op een internationale kostschool in HongkongDaarmee neemt ze het stokje over van blogger Rosemarie, die schreef over haar highschool-halfjaar in de Verenigde Staten.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren