Levensgevaarlijke zoektocht naar goud

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Iedere dag werken duizenden kinderen en jongeren in een van de vele goudmijnen op de Filipijnen. En dat werk is levensgevaarlijk, blijkt uit een rapport van Human Rights Watch dat vandaag verschijnt. De mensenrechtenorganisatie sprak met tientallen jonge mijnwerkers.

'Ik schrok me wild van de omstandigheden waarin de jonge gouddelvers moeten werken', vertelt onderzoeker Juliane Kippenberg van Human Rights Watch. 'Ze moeten uren onder de grond in wankele tunnels werken die elk moment kunnen instorten. Of in een onderwatermijn duiken met slechts een dun slangetje om door adem te halen. Of ze moeten kwik gebruiken bij het verwerken van het goud. Een gevaarlijk gif waar je doodziek van kunt worden.'

De Filipijnse overheid heeft zulk levensgevaarlijk werk voor kinderen onder de achttien verboden. En toch gebeurt het, omdat de kinderen en hun ouders het geld hard nodig hebben. In de krant van komende vrijdag lees je meer. Daarin een interview met onderzoeker Kippenberg. En vier jonge goudzoekers die vertellen over hun leven. 

In deze mini-documentaire zie je de tieners op de Filipijnen aan het werk bij de goudmijnen:

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren