'Geen moslims meer' en andere Trump-uitspraken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Presidentskandidaat Donald Trump heeft weer heel wat Amerikanen boos gemaakt. Dit keer riep de fervente tenentrapper dat de grenzen van de Verenigde Staten moeten sluiten voor alle moslims. De één smult van Trumps uitspraken, de ander walgt ervan. Zeven van zijn gedurfde uitspraken op een rijtje.

Hij staat bovenaan in de peilingen van de Republikeinen en lijkt met elke groffe uitspraak nog meer fans te krijgen. Donald Trump (69), steenrijke zakenman en mediafiguur, is momenteel de meest besproken presidentskandidaat in de Verenigde Staten. Wat heeft hij de afgelopen maanden allemaal geroeptoeterd? 

1. 'We moeten alle grenzen sluiten voor moslims'
Dat zei Trump maandag over moslims. Na de schietpartij in Californië vorige week, waarbij twee moslims namens IS veertien mensen doodden, weet Trump het zeker: de Verenigde Staten moeten geen moslims meer binnenlaten. Zelfs niet moslimtoeristen die daar op vakantie willen. 'We zullen eerst moeten begrijpen waar deze haat vandaan komt', stelt Trump. Tot die tijd: grenzen dicht, wat hem betreft.

2. 'Mexicanen moeten wij niet in ons land willen'
Dat zei Trump over Mexicanen. Niet alleen moslims, ook immigranten uit Mexico moeten voor Trump vrezen. 'Mexicanen hebben drugs bij zich, ze verhogen de criminaliteit, het zijn verkrachters,' aldus de presidentskandidaat. Hij wil het liefst een grote muur bouwen bij de grens tussen de VS en Mexico. 

Donald Trump and Megyn Kelly go back and forth at the Fox News GOP debate

3. 'Vrouwen zijn dikke varkens'
Dat zei Trump over vrouwen. In het eerste grote debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten werd Trump geconfronteerd met zijn eerdere uitspraken over vrouwen. Presentatrice Megyn Kelly wees hem erop dat hij vrouwen 'dikke varkens' zou hebben genoemd. 'Niet alle vrouwen zijn dikke varkens', verweerde Trump zich daarop. 'Alleen Rosie O’Donnell'. Met die comédienne heeft Trump al jarenlang ruzie.

4. 'Het is een bimbo die snel weer met vakantie moet'
Dat zei Trump over presentatrice Megyn Kelly, na afloop van dat eerste grote debat. Hij vond het duidelijk niet leuk dat presentatrice Kelly hem het vuur aan de schenen legde. 'Je kon bloed uit haar ogen zien komen', zei Trump achteraf. 'Er kwam bloed uit haar waar-dan-ook'. Daarmee bedoelt hij dat hij denkt dat Kelly ongesteld was tijdens het debat.

Donald Trump Under Fire For Apparently Mocking Reporter's Disability

5. 'Die arme kerel. Je zou hem moeten zien'
​Dat zei Trump over een gehandicapte journalist. Kritische journalisten krijgen er wel vaker flink van langs als ze niet helemaal doen wat Trump wil. Naast Kelly moest een journalist van de New York Times het ontgelden. Een gehandicapte journalist, nota bene. Midden tijdens een verkiezingspraatje besloot Trump de gehandicapte man na te doen, met een hoog stemmetje en spastische bewegingen.

6. 'Een veteraan die in de gevangenis zat, is geen echte oorlogsheld'
Dat zei Trump over collega-politicus en oorlogsveteraan John McCain. In de VS hebben veteranen een heldenstatus, maar daar trok Trump zich niets van aan. Hij vindt McCain geen held, omdat hij in de Vietnamoorlog gevangen is genomen en gemarteld. 

7. 'Ik heb niemands geld nodig. Het maakt me niet uit, ik ben rijk.'
Dat zei Trump over zichzelf. Daar heeft Trump een punt. Zijn campagnekas heeft geen bodem en omdat hij niet afhankelijk is van sponsors, kan hij de ene na de andere gedurfde uitspraak doen. En dat blijft hij waarschijnlijk doen, tot aan de presidentsverkiezingen in november volgend jaar.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016 in ons dossier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Hoofdredactioneel / dossier verkiezingen VS