ANP - URK

Onrust op Urk: wat kunnen we nog verwachten?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Een ruzie tussen twee jongens op WhatsApp leidde maandagavond tot flinke rellen op Urk. Het bleek het begin van een hoop onrust. Wat is er allemaal aan de hand? Vier vragen en antwoorden.

1. Hoe begon het allemaal?

Het begon met een WhatsApp-ruzie tussen een 17-jarige en een 18-jarige jongen. De reden? De oudste van de twee zou de vriendin van de ander hebben beledigd. De 17-jarige wilde het maandagavond uitvechten bij een snackbar op Urk, maar dat liep flink uit de hand. Er kwamen veel meer jongeren op de confrontatie af. Zij waren via social media opgetrommeld.

2. Wat gebeurde er nog meer?

Zo'n honderd jongeren gingen daarna naar het huis van de 18-jarige, een jongen uit een Marrokaans-Nederlands gezin. Sommigen drongen de woning aan de Noorderpalen binnen en raakten in gevecht met de bewoners, waarbij de moeder van de 18-jarige lichtgewond raakte. Buiten zijn er brandjes gesticht en werd er met vuurwerk gegooid. De ruzie was zo geëscaleerd dat agenten de groep met een wapenstok en politiehonden uit elkaar moest halen.

3. Keerde de rust weer terug op Urk?

Niet echt. Op de avond zelf werd er niemand aangehouden omdat de politie de handen vol had om de situatie onder controle te krijgen, maar dinsdag zijn er wel vijf verdachten - onder wie een 18-jarige en 14-jarige jongen - aangehouden. De afgelopen dagen ziet het op Urk blauw van de politie. Zij voeren controles uit bij toegangswegen naar Urk. Verder wordt het huis van het Marrokaans-Nederlandse gezin extra in de gaten gehouden, waar sinds de rellen ook veel ramptoeristen op af komen.

4. Wat kunnen we nog verwachten?

Een groep jongeren zou via WhatsApp en Telegram afspraken maken over een bijeenkomst op vrijdag. De gemeente en de politie zitten erbovenop. 'We houden alle berichten op social media in de gaten. Daar waar nodig is worden voorzorgsmaatregelen genomen. Het is nog moeilijk in te schatten of er vrijdag echt iets gaat gebeuren', zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Metronieuws. De burgemeester roept ouders op om met hun kinderen te praten én ze thuis te houden.

Anderen lazen ook: Politie grijpt in bij gewelddadige WhatsApp-groep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren