Koninklijke korting voor de Oranjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Door een stiekem dealtje met de Nederlandse regering krijgen de oranjes geld terug voor de belasting die ze betalen. Dat ontdekte RTL Nieuws deze week. Het leverde kwaaie Kamerleden en een berg kritiek op. De koninklijke korting uitgelegd in zeven feitjes.

UPDATE: Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix wisten helemaal niet van de deal af. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tenminste. Hij is nog aan het uitzoeken hoe de belastingdeal precies in elkaar steekt.

1. De omstreden belastingdeal werd meer dan veertig jaar geleden gesloten en daarna weggemoffeld in een archief. RTL heeft de afspraak ontdekt en dinsdag bekend gemaakt.

2. De Oranjes hoeven sowieso amper belasting te betalen. Voor hun uitkering (het ‘koninklijk salaris’) betalen ze nul komma niks. Maar voor hun eigen vermogen (zoals spaargeld en aandelen) moeten ze wel dokken.

3. Hoeveel belasting ze daarvoor betalen, is een raadsel. Want niemand weet hoeveel privégeld het Koninklijk Huis eigenlijk bezit. RTL schat dat de Oranjes jaarlijks rond de 230.000 euro terugkrijgen als ‘troost’ voor het betalen van de vermogensbelasting.

4. Als je terugrekent, betekent dat volgens RTL dat de familie in de afgelopen 43 jaar ongeveer 7 miljoen euro heeft teruggekregen.

amalia fiets brugklas

5. Het is de derde keer in één maand tijd dat de Oranjes in opspraak zijn. Eerst bleek dat prinses Amalia vanaf haar achttiende elk jaar anderhalf miljoen euro gaat verdienen.

6. Daarna verkochten de Oranjes twee dure schilderijen aan het buitenland en hielden ze al het geld voor zichzelf.

7. De Oranjes moeten trouwens wél hondenbelasting betalen. Maar dat is maar een paar honderd euro per jaar... 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren