eieren-paasontbijt
Kookrubriek

3x je paasei anders dan anders

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maaike Kooijman
Maaike
Kooijman

Wie aan Pasen denkt, denkt aan eieren. Of het nu een gewoon ei of een chocoladevariant is: het hoort erbij. Je kunt ze voor het paasontbijt gewoon bakken of koken, maar je kunt er ook andere dingen mee doen.

Vandaag laat ik drie manieren zien – want je weet: één ei is geen ei, twee ei is een half ei en drie ei is een paasei!

oeuf-en-cocotte-tomaat

1. Oeuf en cocotte
Klinkt chic, vind je niet? Eigenlijk zijn het gewoon eieren in een klein bakje, die door de crème fraîche heerlijk romig worden. In het originele Franse recept moeten ze au-bain marie gekookt worden, door ze in de oven in een braadslede met een laagje water te zette. Maar zonder kan het ook prima. En je kunt er lekker mee variëren! Ik maak ze met tomaat.

Per bakje:
1 eetlepel crème fraîche
Een halve tomaat
1 ei
Verse basilicum
Een klein ovenbakje (ook wel ramequin genoemd)
Olijfolie of boter om het bakje in te vetten

Verwarm de oven voor 180 graden Celsius. Snijd de halve tomaat in blokjes, maar laat het gedeelte met de pitjes weg (dat is te vochtig). Vet het kleine ovenschaaltje in met wat boter of olijfolie. Schep een eetlepel crème fraîche in het bakje. Verdeel de tomatenblokjes erover, breek het ei erboven (probeer de dooier heel te laten) en knip er tot slot wat verse basilicum overheen. Zet de bakjes op een rooster in de oven en gaar ze in zo’n 12 tot 17 minuten. Dat lijkt nogal een ruime marge, maar het ligt er net aan hoe je je eitje lekker vindt! Het kan zijn dat er nog een laagje water op ligt; dit is geen ei, maar alleen wat tomatensap.

mug-omelet-champignon

2. Omelet ‘in a mug’
De omelet in een mok zou je als een soort supersnelle variant van het vorige recept kunnen zien. In de magnetron is van alles mogelijk! Misschien heb je ook weleens een brownie in een mok gemaakt? Aan dit recept kun je overigens allerlei ingrediënten stoppen die je lekker vindt, ik gebruik bijvoorbeeld champignons.

Voor 1 mok:
2 eieren
2 theelepels melk
Ongeveer 2 grote champignons
Olijfolie om in te bakken
Verse peterselie
Een mok

Snijd de champignons in kleine reepjes, verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak de champignonreepjes gaar. Breek de eieren boven de mok en kluts ze met een vork goed door elkaar. Roer de melk en champignonreepjes erdoorheen en ook wat verse peterselie. Zet de mok 1 minuut op de hoogste stand in de magnetron; controleer daarna even of het goed gaat en zet hem er dan nog 1 minuut in. Daarna is hij al klaar om gegeten te worden!

scrambled-eggs-pesto

3. Scrambled eggs met pesto
Al zo lang ik me kan herinneren, eten we thuis roerei bij het paasontbijt, op een geroosterde boterham. Geen wonder: het is makkelijk, heel erg lekker en toch net wat anders dan gewoon een gebakken ei. Zelf vind ik het ook heel lekker met pesto.

Per persoon:
2 eieren
3 theelepels pesto
Eventueel een eetlepel geraspte kaas of fetablokjes
Olijfolie of boter om in te bakken
Een geroosterde boterham

Verhit wat boter of olijfolie in een koekenpan. Breek de eieren boven een kopje en kluts ze goed door elkaar. Doe de eieren in de pan en begin meteen met roeren (de Nederlandse naam is niet voor niets roerei) zodat het allemaal kleine stukjes worden. Schep er pesto en eventueel kaas doorheen en bak het ei al roerend gaar.

Zin om jezelf dit weekend écht uit te sloven in de keuken? Hier nog heel veel meer paasrecepten!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek