ANP - Pride Amsterdam

Vier vragen over de Gay Pride

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Regenboogkleuren, vlaggen en veel vrolijke mensen. In Amsterdam begint zaterdag de Gay Pride. Heel de week wordt er gevierd dat je in Nederland mag zijn wie je bent. En mag houden van wie je wilt. Het is een feest van LHBTI’ers.

1. Waarom vieren we dat?

Omdat het niet vanzelfsprekend is. Vroeger mochten mannen niet verliefd worden op mannen. En vrouwen ook niet op elkaar. Laat staan dat ze met elkaar mochten trouwen! Dat mag in Nederland pas sinds 2001. In veel andere landen is homoseksualiteit nog verboden.

2. Wat gebeurt er tijdens de gay pride?

De Gay Pride (ook wel Pride Amsterdam genoemd) duurt een week. Het thema van dit jaar is: 'Remember the past, create the future'. Het is een week vol feestjes, speciale tentoonstellingen en bijeenkomsten. Het hoogtepunt is de Canal Parade op zaterdag 3 augustus. Tijdens die optocht vaart een stoet boten door de grachten van Amsterdam. Met veel verklede mensen, politici en BN’ers.

3. Is de gay pride altijd in Amsterdam?

Ja, maar ook in veel andere steden, over de hele wereld. Er is ieder jaar ook een grote wereld-pride. Die was eerder dit jaar in New York.

4. Wat betekent LHBTI?

De L is van lesbiennes. Dat zijn vrouwen die op vrouwen vallen.

H is van homo’s. Dat zijn mannen die op mannen vallen.

De B staat voor biseksuelen. Dat zijn mensen die op mannen én vrouwen kunnen vallen.

T staat voor transgenders. Dat zijn mensen die in het verkeerde lichaam zijn geboren. Zij zijn bijvoorbeeld als vrouw, maar voelen zich man. Of ze zijn geboren als man, maar ze voelen zich vrouw.

En de I staat voor intersekse. Dat zijn mensen die worden geboren met mannelijke en vrouwelijke kenmerken.

ANP - Pride Amsterdam

Anderen lazen ook: 'De Gay Pride is voor iedereen' of Waarom hebben we eigenlijk een Gay Pride?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren