'Geef jongens ook prik tegen baarmoederhalskanker'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sytse
Wilman

Voortaan moeten niet alleen tienermeisjes, maar ook -jongens een prik krijgen die tegen kanker beschermt. Dat zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU). Hoe zit dat? Zeven vragen en antwoorden over deze prik.

 

1. Wat is het voor prik?
Het gaat om een injectie die beschermt tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus bestaat in meerdere varianten, waarvan er maar een paar gevaarlijk zijn. Die kunnen kanker veroorzaken.

2. Waarom krijgen meisjes die prik al?
Een van de soorten kanker die HPV veroorzaakt is baarmoederhalskanker. Jongens hebben nou eenmaal geen baarmoeder, dus is er in 2009 voor gekozen alleen meisjes in te enten. Zij kunnen op hun twaalfde de prik krijgen. De injectie werkt namelijk het best als je hem krijgt voordat je voor het eerst seks hebt gehad.

3. Maar waarom krijgen jongens de prik straks misschien ook?
Een groep onderzoekers heeft ontdekt dat de inenting ook tegen andere vormen van kanker beschermt, zoals keelkanker. En dat is natuurlijk ook voor jongens belangrijk.

4. Is het voor jongens dan net zo belangrijk als voor meisjes?
Nee. Gemiddeld voorkomt de prik bij één op de achthonderd jongens een geval van kanker. Bij meisjes is dat één op de tweehonderd. Tenminste, dat hebben de onderzoekers berekend.

5. Waar hangt het vanaf of alle jongens worden ingeënt?
Dat bepaalt de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Zij moet beslissen of het inderdaad een goed idee is. En ook of er genoeg geld voor is. Het is namelijk een behoorlijk duur project. Daar staat tegenover dat als je niet alleen meisjes maar ook jongens gaat inenten, je groter moet inkopen en daardoor gaat de prijs weer wat omlaag. De minister krijgt advies van de Gezondheidsraad. Wanneer dat advies komt en de minister een besluit neemt, is niet bekend.

6. Als het doorgaat, is Nederland dan het eerste land met zo’n prik voor jongens?
Nee, in Canada, Australië, Oostenrijk en de Verenigde Staten gebeurt het al.

7. Wordt het verplicht voor jongens zich in te laten enten?
Waarschijnlijk niet. Dat is het nu voor meisjes ook niet. In het jaar waarin ze dertien worden, krijgen ze een brief waarin ze ervoor worden opgeroepen. Iets meer dan de helft (zo’n 60%) daarvan geeft gehoor aan de oproep en laat zich prikken. Er gaan nogal wat enge verhalen over de prik rond: je zou er nare ziektes van kunnen krijgen. Maar daar is geen bewijs voor. Uiteindelijk moet je zelf (of met je ouders) besluiten of je je wel of niet laat inenten.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren