Europol Most Wanted

Boeven vangen met ansichtkaarten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Een ansichtkaart is attent, toch? Niet als-ie van Europol komt. De organisatie heeft kaartjes ontworpen om boeven te vangen. Burgers kunnen zo helpen speuren naar topcriminelen.

‘Beste Artur, Belgische frietjes zijn de beste en we weten dat je ze mist. Kom terug om ervan te genieten – we hebben nog een leuke verrassing voor je in petto.’ Klinkt vriendelijk, nietwaar? Tot je de afzender van de ansichtkaart ziet: de Belgische politie.

Drugsbende

De ansichtkaart is onderdeel van een digitale actie van Europol om de meest gezochte misdadigers van 21 landen in de kraag te vatten. Zo vraagt de politie hulp van burgers bij het opsporen van de criminelen. De Artur aan wie het Belgische bericht gericht is, is Artur Nawrocki, de leider van een drugsbende die nog een celstraf van vijftien jaar moet uitzitten.

Al 36 criminelen opgepakt

Anderhalf jaar geleden lanceerde Europol de website EUmostwanted. Sindsdien zijn er al 36 misdadigers van de lijst opgepakt. Elf daarvan werden getipt door burgers op de site. Vier gaven zichzelf aan na het zien van hun naam op de lijst.

Farouk Hachi moet twintig jaar brommen voor de meerdere gewapende bankovervallen die hij heeft gepleegd.

David Daniel Hayes wordt gezocht voor kindermisbruik en kinderporno. Hij is voor het laatst gezien toen hij in 2015 van Liverpool naar Amsterdam vloog.

Neo-nazi Simon Rolf Armano wordt gezocht voor moord. Europol hoopt hem te vinden met deze IKEA-achtige handleiding over wat er met hem zal gebeuren.

De Roemeen Gheorghe Clapon wist met mooie praatjes en listige streken een miljoen euro afhandig te maken van zijn slachtoffers. Als hij wordt opgepakt, gaat hij minstens negen jaar en vijf maanden achter tralies.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Bejaarde juwelendief steelt al ruim zestig jaar of Drankendief (16) verliest identiteitskaart.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren