Dit is kunst: een gouden wc-pot

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Kok

Een kunstwerk waar je op mag plassen, dat is weer eens wat anders! In mei krijgt het moderne kunstmuseum Guggenheim in New York een nieuw werk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan: een 18-karaatse, massief gouden wc-pot.

Cattelan staat bekend om z'n nogal opmerkelijke kunst. Eerder maakte hij bijvoorbeeld een sculptuur van Paus Johannes Paulus II die geraakt wordt door een meteoriet. En een olifant in spookkostuum, oma in een koelkast of een biddende Hitler. Zijn kunstwerken veroorzaken vaak gedoe en ophef. Die keer dat hij een gigantische middelvinger voor de Milaanse aandelenbeurs zette, bijvoorbeeld. Toen laaiden er in heel Italië discussies op of het sculptuur mocht blijven staan of niet.

De kunstwerken van Cattelan zijn ondertussen wél erg succesvol. In 2011 wijdde het Guggenheim al een enorme overzichtsexpositie aan hem. Zijn kunstwerken worden vaak voor miljoenen geveild. Het werk wat je ziet op de foto hierboven, Untitled 2001, bracht het meeste op: 7,9 miljoen dollar! 

Reactie op rijkdom
Over een paar weken wordt dus zijn nieuwste creatie onthuld. De pot heeft een duidelijke boodschap. 'Dit is een reactie naar de overdaad in de kunstwereld,' vertelt een woordvoerder van het museum. 'Cattelan wil hiermee de draak steken met de één procent van de bezoekers die zo'n wc ook echt kan betalen.' De New York Times ziet het als kritiek op te rijke Amerikanen, en in het speciaal op Donald Trump, die bekend staat om zijn liefde voor gouden sanitair

Poep- en plaskunst
Het is niet de eerste keer dat de wereld wordt opgeschud door poep- en plaskunst. Misschien ken je Fountain, het werk van Marcel Duchamp, uit 1917 - wat eigenlijk gewoon een urinoir is. Of Artist's Shit van de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni, die zijn eigen poep inblikte en tentoonstelde. Maar een 'interactief' kunstwerk waar de bezoeker zelf óók z'n uitwerpselkunst aan kan bijdragen, dat is helemaal nieuw. De gouden wc zal gewoon tussen de normale wc's komen te hangen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren belangrijk is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren