Herdenking met kattenvoer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Bloemen bij een herdenkingsdienst. Dat is niets bijzonders. Maar blikjes kattenvoer? Toch is dat precies wat treurenden zondag in het Japanse Kinokawa meenamen naar de afscheidsplechtigheid van de plaatselijke stationschef. 

Stationschef Tama was namelijk een lapjeskat. Een wereldberoemde. Er kwamen zondag dan ook veel mensen naar het stadje Kinokawa om afscheid van haar te te nemen. Er stonden foto’s van de lapjeskat en de treurenden hadden behalve bloemen dus ook blikjes kattenvoer meegebracht.

De stationsbaas van Kinokawa, Tama’s baas dus, zei dat Tama een eretitel kreeg: eerbiedwaardige eeuwige stationschef. Sommige mensen huilden, zo erg vonden ze het dat de stationskat was overleden.

Raw: Japan Mourns Tama the Stationmaster Cat

Tama was een beroemdheid tot ver buiten Japan. In het begin van haar leven was ze een simpele zwerfkat. Ze scharrelde wat bij het station rond en leefde van het eten dat treinreizigers haar gaven. Die waren dol op de lieve kat. Toen het met het station slecht ging omdat er te weinig geld verdiend werd, bedacht de leiding een slimme truc.

Ze stelden Tama aan als stationschef. Ze kreeg een speciaal voor haar gemaakte stationspet op. Haar belangrijkste taak? De reizigers ‘uitzwaaien’. Vanaf toen kwamen steeds meer toeristen speciaal voor Tama naar Kinokawa. De stationskat werd een wereldberoemde attractie en het station verdiende weer geld. Tama is zestien jaar geworden. Een prachtige kattenleeftijd.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren