Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is officieel geloof

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het christendom, het boedhisme, de islam: het zijn stuk voor stuk erkende religies in Nederland. Sinds deze week zijn we nóg een geloof rijker: dat van het Vliegend Spaghettimonster. Daar is de 17-jarige pastafarianist Tijmko maar wat blij mee. 

Nee, het is geen grap. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster bestaat écht. En sinds deze week is het een officiele religie in Nederland: het kerkgenootschap is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat is een hele overwinning voor de pastafari, zoals de aanhangers van dit geloof zich noemen.

Pasta eten
De kerk werd in 2005 opgericht in de Verenigde Staten. Sinds een aantal jaar heeft het ook een Nederlandse tak, met zo'n 3500 leden. Die komen af en toe samen in de Santa Maria-kapel in Nijmegen, om met z'n allen pasta te eten. Dat doe je natuurlijk wel met een vergiet op je hoofd: het officiële hoofddeksel binnen het geloof.

Piraten en biervulkanen
De pastafari geloven dat het heelal is geschapen door het Vliegend Spaghettimonster. Piraten worden gezien als goddelijke wezens en wie later in de hemel belandt, wordt omringd door biervulkanen. Het geloof staat open voor iedereen, maar is wel kritisch op andere geloven.


Luchtig geloof
Het nieuws dat het Vliegend Spaghettimonster-geloof eindelijk erkend is, is goed nieuws voor de diepgelovige Tijmko (17) uit Culemborg. Hij besloot om deze week met vergiet op zijn hoofd naar school te gaan. 'Ik heb de hele dag vragen beantwoord over het geloof', vertelt Tijmko. 'Het is een heel luchtig geloof, het pleit voor beter omgaan met andere mensen. Andere geloven, zoals het christendom en de islam, hebben heel moeilijke regels, vind ik.'

Tijmko is sinds een jaar overtuigd pastafarianist. 'Meer mensen zouden moeten leven volgens de acht 'liever-nietjes', die centraal staan binnen het geloof. Een soort geboden.' Dat Tijmko met een vergiet op rondliep, dat leverde wel wat vreemde blikken op. 'Ik mocht 'm gelukkig wel van mijn docenten ophouden. Het is toch een uiting van religie. Alleen tijdens een practicum van scheikunde heb ik 'm afgedaan. Hij zat toch niet zo stevig.'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren