Ik lust het rauw

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Het fenomeen raw food, alleen maar natuurlijke, niet-bereide dingen eten, duikt tegenwoordig overal op. Overal lees ik dat raw food geweldig is voor je gezondheid is en dat je je er veel fitter door gaat voelen. Ik dacht: dit moet ik testen!

Hoewel mijn omgeving er niet echt vertrouwen in heeft, besluit ik twee dagen lang alleen maar rauw te gaan. En dus niets te eten wat gekookt, gebakken, gebraden of op een andere manier bereid is door verhitting.

Doe maar gezond!
In plaats van met een boterham begin ik de eerste morgen met een paar stukken fruit. Geen melk deze keer, maar zelf geperst sinaasappelsap. Ik doe nog een poging om er wat koolhydraatrijke, vullende superfoods bij klaar te maken, maar tevergeefs, er ontstaat een stinkend drabje. 

Rond een uur of 9 begin ik erge trek te krijgen. Afkickverschijnselen alom. In de ochtendpauze neem ik een appel, wat rozijnen en noten voor de 'bite'. In de middagpauze zie ik iedereen de meest spectaculaire broodjes en koeken wegwerken, terwijl ik de zaadjes tussen mijn tanden uit zit te pulken. Mijn broodtrommel zit vol met dingen die daar eigenlijk niet thuis horen: wortels, noten, superfoods en mandarijnen. Waar ben ik aan begonnen? 

Vetbollen 
Toch zet ik door, want ik wil wel een eerlijk oordeel vellen. s ’Middags begin ik wat draaierig te worden, dus ik gooi van alles wat mag in de blender, wat een rare brij veroorzaakt. Ik vorm er koekjes van, maar bakken mag ik het niet.

Het lijken net vogel-vetbollen, en voorzichtig proef ik er eentje. Hmm… Niet slecht, maar niet mijn eerste keus. Mijn avondeten is een fruitsalade en ’s avonds laat eet ik wat noten. Ik voel me gelukkig niet meer zo hongerig en de volgende ochtend sta ik met frisse moed weer op. Ik begin de dag met fruit en groente, en op school laat ik me niet verleiden door een Twix. 

Bezweken voor patat
Na een lange dag op school kom ik uitgeput thuis. Ik maak een smoothie, maar verlang naar vlees en frisdrank. Als ik rond etenstijd de woonkamer binnenloop, word ik overladen door een heerlijke patatgeur. 

Mijn familieleden zitten smullend aan tafel, en terwijl ik toekijk en tomaatjes eet, bezwijk ik. Ik pak een bord en schep op. Sorry maar het was zó verleidelijk. 

Conclusie
Na dit 'onderzoek' kan ik concluderen dat het eten van raw food op zich wel te doen is. Maar er zijn zoveel lekkere dingen die je dan moet laten staan, dat het daardoor moeilijk vol te houden is.

Twee dagen is wel te kort om echte conclusies qua fitheid te trekken. Gezond zal het zeker zijn, maar je mist ook voedingsstoffen die bijvoorbeeld in vlees zitten. Ook mijn ouders zijn blij dat ik er niet mee doorga, want het is een dure grap, al dat raw food. Wat wordt mijn volgende test? Twee dagen kattenvoer, dat is lekker goedkoop.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren