Boek

Avontuur in het ijskoude noorden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Het Gouden Kompas. 1

4
Strip van Het Gouden Kompas van Philip Pullman
Schrijver
Stéphane Melchior
Illustrator
Clément Oubrerie
Uitgever
Sherpa
Pagina's
78
Prijs
€ 19,95
Leeftijd
13+

In 1995, nog voor Harry Potter, veroverde Philip Pullman de wereld met een magische trilogie vol duistere krachten en sluimerend kwaad: Het Noorderlicht. Het eerste deel, Het Gouden Kompas, is nu ook verschenen ook als graphic novel.

Het sneeuwt in Oxford. Lyra woont daar als kind tussen professoren en studenten in een universiteitscollege. Ze is nergens bang voor en neemt haar enige vriend Roger mee naar de onderaardse kerkers vol schedels om te spelen. ‘Jij verstopt je, ik vond je en snij je buik open, zoals lokkers doen’, stelt ze voor. Het is maar een spelletje. Wat er werkelijk gebeurt met de kinderen die steeds uit Oxford worden ontvoerd, weet ze op dat moment nog niet. Daar komt ze pas achter als ze haar speciale gave ontdekt en op reis wordt gestuurd naar het gevaarlijke noorden.

Hermelijn
In Het Noorderlicht (His Dark Materials in het Engels) schept Pullman een ijskoude, duistere fantasywereld waarin van alle kanten gevaar dreigt. Er zijn parallelle werelden die volgens de kerk bezoedeld zijn door zonde en in het hoge noorden worden kinderen vastgehouden voor experimenten. Waarom, is geheim. Maar het heeft iets te maken met hun ‘dæmons’, de dieren waarin hun ziel huist. Alle mensen hebben er eentje maar die van kinderen kunnen nog van gedaante verwisselen. Lyra’s trouwe Pan is soms een sneeuwwitte hermelijn, dan weer een vlinder of een muis.

Rauw
Die dieren leveren prachtige beelden op in de film The Golden Compass, die werd bekroond met een Oscar voor visuele effecten. Deze graphic novel is minder aaibaar en minder glad gepoetst. Het tekenwerk is expressief en maakt van Lyra’s tegenspelers echte schurken. Het meisje zelf is grillig met een pittig karakter dat heel boos kan kijken en zich prima staande houdt in die bedreigende buitenwereld.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren