carry On Rainbow Rowell
Boek

Bijzondere fanfictie: Carry On

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Carry On

3
carry On Rainbow Rowell
Auteur:
Rainbow Rowell
Uitgeverij:
Van Goor
Prijs:
€ 19,95
Blz.:
504
Leeftijd:
15+

Simon Snow is een onhandige uitverkorene, die zijn eigen magie niet onder controle heeft. En zijn kamergenoot Baz is een bloedmooie, bloeddorstige vampier. In Carry on doet schrijfster Rainbow Rowell iets opmerkelijks: ze schrijft fanfictie over boekpersonages die ze zelf heeft verzonnen.

Er zijn weinig gevestigde schrijvers die er hun handen aan zouden willen branden: het schrijven van fanfictie. Rainbow Rowell doet het gewoon, maar wel in een bijzondere vorm. De held uit Carry on, Simon Snow, komt voort uit haar eerdere boek Fangirl. Hij is daarin een fictief boekpersonage dat wordt verafgood door hoofdpersoon Cath.

Harry Potter
Simon heeft overduidelijk veel weg van Harry Potter. Hij brengt de zomer door tussen ‘Normalen’ en gaat naar de toverschool Watford. Veel uit zijn wereld herken je van Hogwarts: van toverstaf tot huilende schilderijen. Alleen heet alles er net even anders.

Zo is de sorteerhoed hier ‘de Smeltkroes’. Die veroordeelt Simon en Baz vanaf hun eerste jaar tot kamergenoten. ‘Baz en ik grommen al zeven jaar naar elkaar’, zucht Simon. Ze zijn elkaars tegenpolen en aartsvijanden.

Chosen One
Toch hebben ze meer gemeen dan je aanvankelijk denkt. Allebei zijn ze onzeker, bloedmooi en worstelen ze met hun seksuele geaardheid. Baz’ broeierige vampierhormonen lijken zo overgewaaid uit die andere supersuccesvolle fantasyserie: Twilight. Rowell geeft de overeenkomsten ruiterlijk toe: Simon Snow is ‘een soort mengvorm en afstammeling van wel honderd Chosen One-verhalen over uitverkorenen’, schrijft ze achter in dit boek.

Woorden
Dat gehutsekluts is best verwarrend maar Rowell kan zo gepassioneerd schrijven, dat ze zelfs een steen interessant zou kunnen maken. Ze leeft zich helemaal uit in het gevoelsleven van haar jonge hoofdpersonen en voegt zelfs wat diepgang aan het genre toe als ze schrijft over toverspreuken. ‘Woorden winnen aan macht, hoe vaker ze in specifieke combinaties worden gezegd, gelezen en geschreven’, schrijft ze. ‘De sleutel tot een bezwering is dat je die macht aanboort. Je spreekt niet alleen de woorden uit, maar roept hun betekenis op.’

Zo mooi heeft J.K. Rowling het nooit verwoord. Maar als het aankomt op plotlijnen, opbouw en samenhang, dan is Rowell toch echt op afstand haar mindere. Net als Simon kan Rowell haar magie slecht doseren en neemt ze de regels van het fantasy-genre niet echt serieus.

Benieuwd hoe onze boekenredactie andere nieuwe boeken heeft beoordeeld? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren