Littekens van Anke de Vries
Boek

Blauwe Plekken-schrijfster Anke de Vries is terug

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Littekens

4.5
Littekens van Anke de Vries
Auteur
Anke de Vries
Uitgever
Lemniscaat
Pagina's
168
Prijs
€ 14,95
Leeftijd
12+

Na zestien jaar komt schrijfster Anke de Vries (bekend van haar bestseller Blauwe plekken) met een nieuw 12+-boek. Littekens is een fijne detective, waarin het niet alleen draait om de vraag: ‘wie heeft het gedaan?’ maar vooral ook om de littekens die het gebeurde hebben achterlaten.

Paul heeft een moeilijk jaar achter de rug. Hij besluit deze zomer alleen naar zijn oom en tante in Zuid-Frankrijk te fietsen. Hij is flink ziek geweest, wil sterker worden en zijn problemen ontvluchten. Onderweg logeert hij bij Monsieur Martin, die hem gastvrij ontvangt. Kort daarna komt deze oudere man plots om het leven. Paul is de laatste die hem heeft gesproken en wordt daarom naar het bureau meegenomen voor verhoor. Zo raakt hij verwikkeld in een zaak die steeds complexer wordt.

Lome sfeer
Littekens heeft dezelfde lome Franse sfeer als Belledonne kamer 16, ook al zo’n onderhoudend mysterie. De zon loeit, de lavendel bloeit, in de keuken smoort een lamsbout. Je waant je zo in het zonnige zuiden. De mensen nemen er de tijd voor een kopje espresso en een goed gesprek. Zo komt Paul in het middeleeuwse stadje Crest meer aan de weet. Hij vertrouwt de zaak rondom Martin niet en gaat op onderzoek uit. Bij toeval komt hij op het spoor van een andere onopgeloste zaak, waarbij Clara betrokken was. Dit stugge, onbenaderbare Franse meisje logeert in hetzelfde dorp als hij en heeft al eerder zijn aandacht getrokken.

Beschadigd
Anke de Vries is een vakvrouw, die de kunst van het vertellen verstaat. Haar personages zijn een beetje braaf, maar ze weet precies hoe ze jou als lezer geïnteresseerd kan houden. Met een onopgeloste verdwijning, een toevallige ontmoeting en een dwaalspoor houdt ze de aandacht vast. Haast ongemerkt raakt de politiezaak steeds verder naar de achtergrond en verschuift de aandacht naar de relatie tussen Paul en Clara. Die komt moeizaam van de grond, maar het lukt Paul toch om Clara’s vertrouwen te winnen. Allebei zijn ze flink beschadigd door wat ze hebben meegemaakt. De uiteindelijke ontknoping geeft opluchting, maar stiekem ben je vooral benieuwd naar hoe het verder zal gaan tussen die twee.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren