Appeltaart van Hoop
Boek

Boek over appeltaart en magie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

De appeltaart van hoop

3.5
Appeltaart van Hoop
Auteur:
Sarah Moore Fitzgerald
Uitgeverij:
Van Goor
Prijs:
€ 16,99
Blz.:
204
Leeftijd:
12+

Oscars hobby is mensen redden. Dat doet hij door ze op het juiste moment bij te springen met zelfgebakken appeltaart en naar ze te luisteren. Als hijzelf degene is die hulp nodig heeft, en hij al zijn vertrouwen en hoop opgeeft, lijkt zijn gave opeens waardeloos. De appeltaart van hoop is een heerlijk dramatisch verhaal uit Ierland met veel humor, hoop én kaneel.

Het is een idioot begin van en boek: een begrafenis van iemand die niet dood is. De hele school is bijeen gekomen om Oscar te herdenken. Bij de kerk staat een ambulance klaar voor het geval er iemand flauwvalt. Pastoor Frank, die normaal door de gangen loopt om te zorgen dat mensen hun kauwgompjes niet op de grond spugen, spreekt ere woorden over groot verdriet en elkaar bijstaan.

Het lijkt Meg of ze in een droom terecht is gekomen. Vers uit het vliegtuig staat ze tussen haar oude klasgenoten en kijkt ze naar de begrafenis van de jongen die vroeger haar beste vriend was.

Verdwijning
Meg gelooft er niet in. En al helemaal niet in het meisje met de gouden lokken, dat voor hem speecht en zich voordoet als Oscars beste vriendin. Oscar is ook helemaal niet dood, vertelt hij je zelf in het volgende hoofdstuk. Hij is van de pier gefietst, recht het zwarte water in. Dat ging alleen niet zoals hij had gehoopt.

Alles in zijn leven loopt mis sinds Meg voor een half jaar naar Nieuw-Zeeland is verhuisd. Maar dood of niet - er is geen weg meer terug. Toch vindt hij het frustrerend om te zien hoe iedereen zo makkelijk accepteert dat hij niet meer leeft. ‘Mocht je het willen weten, ik vind het aanvaarden van iemands verdwijning best een belediging’, moppert hij.

Bruine suiker
Het is inderdaad opmerkelijk, hoe makkelijk Oscar zichzelf onzichtbaar kan maken. Dat is dan ook niet waar dit boek echt over gaat. Belangrijker is de vriendschap tussen Meg en Oscar en de kwetsbaarheid en noodzakelijkheid daarvan. Sarah Moore Fitzgerald beschrijft een opeenstapeling van misverstanden die hun leven overhoop gooit. Om beurten vertellen ze wat aan Oscars halfslachtige zelfmoordpoging is voorafgegaan.

Het is een ontroerend verhaal over een gevoelige jongen, die veel te goedgelovig is en ten prooi valt aan een uitgekookte beauty queen. En over de magie van appeltaart, die op het juiste moment zoveel goeds kan uitrichten. Dan moet je hem wel bereiden volgens Oscars recept: met smeuïge bruine suiker, die bijna vloeibaar lijkt. Je gaat er vanzelf van watertanden.

Benieuwd naar ons oordeel over andere nieuwe boeken? Ons recensie-overzicht vind je hier!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren