in transit recensie margaretha van andel
Boek

Boek over een gevoelloze toekomst: In transit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

In transit

0
in transit recensie margaretha van andel
Auteur:
Margaretha van Andel
Uitgever:
Lemniscaat
Prijs:
€ 16,95
Bladzijden:
344
Leeftijd:
15+

In transit neemt je mee naar het jaar 2275. Een angstaanjagende toekomst waarin de mensheid zich in tweeën heeft gesplitst. Uit de Homo sapiens is een nieuw ras voortgekomen dat een ‘hoogstaande’ manier van leven heeft ontwikkeld. Alleen is het iets belangrijks kwijtgeraakt: het menselijk gevoel.

Rheyn B-71 en Levya C-35 zijn ‘humanen’: jongeren van het ras Homo aeternus. Over een jaar beleven ze hun ‘transit’: het moment waarop ze zullen worden doorgeschakeld. Pas met een brain extension ben je volwassen en sta je in continu contact met anderen.

Het moet een fantastische ervaring zijn, maar dat ze daardoor hun vriendschap zullen kwijtraken zit Levya behoorlijk dwars. Na de transit schijn je geen behoefte meer te hebben aan contact met oude vrienden en hij weet niet of het hem dat waard is. 

Reservaat
Voor het zover is heeft Levya nog een plan: hij wil stiekem een uitstapje maken naar het verboden primatenreservaat buiten hun land Uter. Rheyn gaat met hem mee. In het reservaat wonen de laatste ‘grauwers’: aapachtige wezens zonder beschaving. Tenminste, dat hebben ze geleerd. Eenmaal over de grens ontdekken ze dat het anders zit.

Grauwers wonen gewoon in huizen en zijn menselijker dan ze voor mogelijk hielden. Ze ontmoeten het grauwermeisje Aag, dat Levya redt van een onverwachte gifaanval. Hun relatie is stroef, want volgens Aag zijn humanen ‘gieren’: onbetrouwbare, gevoelloze, moordlustige wezens. 

Hoogtaal
In transit zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar. Er zijn drie vertellers met elk hun eigen stem. En de technologie is een allegaartje van bestaande biotechnologie en verzonnen technieken.

Humanen communiceren met elkaar via ‘hoogtaal’, een soort gedachtenlezen. Verder maken ze gebruik van een genetische manipulatie, ‘dura-skin’ en hersenimplantaten die zijn aangesloten op een soort intranet. Lang niet alles wordt helder uitgelegd, Margaretha van Andel houdt de toekomst expres geheimzinnig. 

Proefdieren
Wat is vals en wat is echt? Daar worstelen Rheyn en Levya mee. ‘De waarheid is heilig’, hebben ze altijd geleerd. Dat blijkt een grove leugen. Alles keert zich. Er is een verzetsbeweging die grauwers wil bevrijden, maar ook verzetshelden blijken schurken en verraad is aan de orde van de dag.

Intussen raken de jongens verstrikt in een avontuur waarin grauwers door humanen worden vernederd, uitgeroeid en misbruikt als proefdieren. Wat ze daarvan moeten vinden? De moraal wordt je aan het slot op een presenteerblaadje voorgeschoteld. Verschillen tussen rassen en hebben niets met goed of slecht te maken, zegt een van de sleutelfiguren. Grauwers en gieren zijn gewoon ánders.

Meer sciencefictionboeken:
De chaos-trilogie
(3 delen, die als tweede eindigden in onze mooiste-boeken-lijst van 2013), Patrick Ness. Moon, € 39,95, 1615 blz. (15+)
Ogen van tijgers, Tonke Dragt. Leopold, € 17,50, 400 blz. (15+)
Gewist, Marco Kunst. Lemnsicaat, € 16,95, 422 blz. (15+)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren