Boek

Boek over zoenzin op een Grieks eiland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Eilanddagen

4.5
Schrijver:
Gideon Samson
Uitgever:
Leopold
Prijs:
14,99

Kun je verliefd zijn op meerdere mensen tegelijk? Op een zonovergoten Grieks eiland worstelt Jakob met die vraag. Eilanddagen van Gideon Samson zuigt je mee in een zomer waarin alles lijkt te kunnen. Jakob maakt vrienden zoals hij nog nooit heeft gehad, zoent voor het eerst en raakt daarvan behoorlijk in verwarring. 

‘Je staat er. Jij wel. In de schooltas op je rug zit geen broodtrommeltje of versgemaakt huiswerk, maar een fonkelnieuw paspoort, een uitgeschakelde telefoon, een half ingevuld puzzelboekje en een bijna leeggegeten zak drop.’ Blijkbaar ben je onderweg naar een Grieks eiland, waar
je wordt opgehaald door een vader die je vier jaar niet hebt gezien. Je? Je krijgt de neiging om tijdens het lezen van die eerste bladzijden over je schouder te kijken. Tegen wie heeft Gideon Samson het eigenlijk? Tegen jou. Het staat duidelijk op de eerste bladzijde: ‘Dit verhaal is voor jou.’

Jij-vorm
Het leest raar, zo’n verhaal in de jij-vorm. Alsof de tekst over jezelf gaat en dat klopt natuurlijk niet. Maar het werkt wel. Na een paar bladzijden ben je eraan gewend en kruip je helemaal in het hoofd van de Nederlands-Griekse Jakob, die zich stierlijk verveelt bij het restaurant van zijn vader. 

Hij sluit vriendschap met Miech, een jongen uit het Griekse dorp die altijd lacht en met wie hij eindeloos lang kan zwemmen, klimmen in bomen, voetballen en lachen. ‘Je bent mijn beste vriend’, zegt Miech al na een paar dagen. En Jakob voelt dat ook zo.

Zwerftochten
Maar dan staat plotseling Puck voor hun neus, Miechs Nederlandse vriendinnetje. Puck is leuk, grappig, stoer en mooi, ‘en ze kan je laten voelen dat je dat zelf ook allemaal bent - ook al is dat niet eens per se echt waar.’ Miech en Puck passen perfect bij elkaar, vindt Jakob. En hij houdt afstand als ze samen zijn. Maar dat is niet nodig. Ze vragen hem mee tijdens hun zwerftochten over het eiland.

En dan beginnen de heerlijkste dagen van zijn leven, maar ook de ingewikkeldste. Want hoe zit het nou: Miech en Puck hebben verkering en hij hoort daar niet bij. Toch?

Verwarring
Gideon Samson is supergoed in het zaaien van verwarring, dat liet hij al zien in Zwarte zwaan. Ook dit verhaal gaat over een ingewikkelde driehoeksrelatie, waarin je als lezer wordt betrokken. Voor je het doorhebt voel je zand tussen je tenen en zoveel zoenzin dat je er bijna van barst. In je achterhoofd zeurt er een stemmetje: gaat dit wel goed? Maar Gideon Samson houdt het tot het laatst toe spannend, in dit originele verhaal over verwarrende gevoelens die je in de puberteit kunnen overspoelen.

+ Mooi en verrassend

+ Zomerliefdesverhaal

- de jij-vorm is even wennen, daar moet je doorheen

Benieuwd hoe de boekenredactie van 7Days andere nieuwe boeken heeft beoordeeld? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren